donderdag, 24. maart 2005 - 10:25

Goedkope kinderzitjes vaak slecht

Den Haag

Het merendeel van de goedkope kinderzitjes voor in de auto is van slechte kwaliteit. Dat blijkt uit een praktijktest die ANWB heeft gedaan. Van de negen onderzochte modellen kregen er vijf de beoordeling ‘slecht’, scoren er drie ‘matig’ en slechts één ‘redelijk’. Alle met slecht beoordeelde systemen zoals ligstoeltjes voor baby’s, stoeltjes en zitverhogers vertonen ernstige tekortkomingen bij de beproeving van de veiligheid en halen de veiligheidsnormen bij lange na niet.

De ANWB raadt het af om goedkope kinderzitjes (die minder dan € 50,- kosten) te gebruiken om kinderen in te vervoeren. Ze bieden de kinderen onvoldoende bescherming en de kans op letsel bij een aanrijding is daarvoor te zeer aanwezig. Bij het testen tijdens een frontale botsing scheurde een gordel van een zitje finaal af, bij een ander zitje haakte de voertuiggordel los, en één zitverhoger schoof tijdens de beproeving onder de testdummy weg. Als er echte kinderen in deze zitjes hadden gezeten, waren deze ernstig gewond geraakt.

Dan zijn er nog andere producten. De Comfortclip is geen goed alternatief voor de goedgekeurde kinderzitjes en stoelverhogers voor achter in de auto. Dat concluderen we op grond van onderzoek dat de ANWB samen met de Consumentenbond heeft gedaan. Het onderzoek wijst uit dat kinderen met de Comfortclip een grotere kans lopen op verwondingen bij een botsing. Deze clip is een gordelgeleider, die het diagonale deel van de auto van de autogordel lager over de schouder van het kind laat lopen als deze zonder kinderzitje op de achterbank wordt vervoerd. De Comfortclip is bovendien is niet goedgekeurd.

Sinds jaren onderzoekt de ANWB samen met Europese zusterclubs de nieuwste en meest gangbare kinderbeveiligingsmiddelen. De publicatie van de resultaten geeft automobilisten de mogelijkheid de juiste kinderzitjes uit te kiezen voor een zo veilig mogelijk vervoer van kinderen in de auto. Het stimuleert ook fabrikanten van kinderzitjes hun producten steeds verder te verbeteren. ©BON/Bron onderzoek ANWB
Categorie:
Tag(s):