dinsdag, 12. april 2005 - 13:33

Grafkosten Flevoland het hoogst

Flevoland

Uit een landelijk onderzoek blijkt dat het bedrag dat nabestaanden gemiddeld aan Flevolandse gemeenten moeten betalen het hoogste is van Nederland.
<BR>De kosten voor een begrafenis zijn in Dronten zelfs zoveel gestegen dat het met een verhoging van 143 procent zelfs zevende staat in een landelijke top tien van stijgers in 2005.

Volgens een woordvoeder van de gemeente Dronten was het tarief voor begraven de afgelopen jaren niet kostendekkend. ‘Dat is nu op alle fronten nog niet het geval, maar het nieuwe tarief is wel een stap in de goede richting.’

Flevolanders zijn dit jaar gemiddeld € 2.380,- kwijt aan kosten voor grafrechten, begraven, inschrijving en een vergunning. Waarom Flevolanders relatief veel grafkosten moeten betalen, is onduidelijk. ‘Gemeenten zullen de kosten van de begraafplaats wel afzetten tegen het aantal begravenissen’, zegt Harm Kamphuis, teamleider Flevoland van uitvaartcentrum Yarden ‘Het moet wel kostendekkend zijn.’

Een begrafenis kost in Lelystad € 2.060,- in Almere
€ 2.137,- en in Zeewolde € 2.140,-. Met een gemiddelde prijs van € 2.360,- is Zuid-Holland de op één na duurste; Friesland is met € 972,- de goedkoopste.

Foto: Fotobureau Tiernego
Provincie:
Tag(s):