maandag, 31. januari 2005 - 14:22

Gratis cannabiszaad

Amsterdam

Stichting Legalize! deelde maandag als protest, zakjes cannabiszaadjes uit aan voorbijgangers voor het Albert Heijnfiliaal aan het Museumplein in Amsterdam. Albert Heijn besloot vorige week om zakjes met cannabiszaadjes te verwijderen die het weekblad Nieuwe Revu meeleverde. De stichting ijvert ervoor drugs uit het strafrecht te halen.
<BR>

De stichting toonde diverse producten van industriële hennep. Albert Heijn was overigens niet het enige bedrijf dat de cannabiszaden van de Nieuwe Revu uit haar distributiepunten heeft laten verwijderen. Dit gebeurde ook bij Laures aangesloten supermarktketens. Shell en Exxon Mobile hebben de zaden eveneens uit de handel genomen door de editie van het weekblad uit alle tankstations te verwijderen. Legalize! noemt deze handelwijze hypocriet. De bedrijven werken mee aan de negatieve beeldvorming omtrent de cannabisplant.

’Legaliseer dit!’ kopte de Nieuwe Revu van vorige week. Met deze stelling is 64 procent van de Nederlanders het eens, blijkt uit een onderzoek van het weekblad. Legaliseren van drugs wordt ook door anderen in Nederland bepleit, van gezagsdragers tot hulpverleners en van artsen tot rechters. Volgens hen maakt legalisering een verstandig drugsbeleid mogelijk.

Stichting Legalize! vindt dat onder het huidige politieke klimaat de criminalisering van de productie, handel en gebruik van cannabis worden bevorderd. Cannabiszaad is in Nederland legaal en kan zonder juridische problemen worden verspreid en verkocht. Bijvoorbeeld via de supermarkt, in de wetenschap dat ook alcohol en tabak daar gewoon te koop is. In Nederland is porno eveneens vrij verkrijgbaar. Cannabiszaad wordt daarentegen geboycot. Dit is hypocriet beleid, stelt de stichting.

Supermarktketens vertonen al langer een negatieve houding ten aanzien van cannabis. Producten zoals strooisel voor de kattenbak, kleding, touw, papier, verf en zeep kunnen cannabis bevatten. Ook wordt van het zaad van de hennepplant een hoogwaardige voedingsolie gemaakt. Deze producten komen van de niet-psychoactieve hennepplant, maar worden toch uit de schappen geweerd omdat de winkelketens niet geassocieerd willen worden met een cannabisproduct. De consument krijgt daardoor niet de kans voor deze milieuvriendelijke producten te kiezen.
Provincie:
Tag(s):