vrijdag, 7. oktober 2005 - 0:01

Gratis ID-kaart

Heerenveen

Alle inwoners van de gemeente Heerenveen die in 2006 14 jaar worden krijgen hun allereerste ID-kaart gratis, zo heeft het college van Heerenveen besloten.

Het kabinet heeft in de Miljoenennota ook aangegeven om alle jongeren die 14 jaar worden de eerste ID kaart gratis te geven. Hoe deze maatregel door het rijk wordt uitgevoerd is echter niet bekend. Ook is niet duidelijk wie de kosten van dit kabinetsvoorstel draagt. Vooruitlopend hierop wil de gemeente Heerenveen deze regeling vanaf januari 2006 invoeren.

Er is gekozen voor deze algemene maatregel in plaats van een individuele beoordeling, zoals gebeurt voor bijzondere bijstand of kwijtschelding. Een individuele beoordeling zou volgens B&W een dure uitvoeringsmaatregel worden. Bovendien leidt dit weer tot allerlei nieuwe regels, formulieren en controles.

Naast het niet meer ontvangen van een vergoeding voor de gemeentelijke werkzaamheden, kost het gratis verstrekken van een identiteitskaart de gemeente 4500 euro per jaar. Per stuk moet namelijk 9 euro maakloon worden betaald. Naar verwachting zal de gemeente Heerenveen jaarlijks aan 500 jongens en meisjes die 14 jaar worden een gratis identiteitskaart uitreiken. ©BON
Provincie:
Tag(s):