donderdag, 20. januari 2005 - 14:10

Grenzeloos slapen

Rotterdam

Vermoeidheid, het wordt wel de ziekte van de eenentwintigste eeuw genoemd. We willen zo graag slapen, slapen en nog een slapen. En wie denkt dat het slapen nog is voorbehouden aan de nacht of de slaapkamer, heeft het mooi mis. Niet voor niets dus dat het grenzeloos slapen zijn intrede doet. In stoffering, comfort, hygiëne en natuurlijk ook inrichting.

De slaapkamer als zitkamer en de zitkamer als slaapkamer. Waren de grenzen van de kamers vroeger duidelijk afgebakend, tegenwoordig zijn ze steeds meer vermengd. Met de intrede van korte slaapjes tussendoor komt het bed naar de zitkamer. Hij draagt de naam daybed en is een moderne variant op de chaise longue. Niet meer alleen om jezelf op onderuit te zitten, maar vooral ook om echt op te dutten. In prachtige stoffen vormen ze het pronkstuk van de kamer. Vaak staan ze in de serre of hoek van de kamer waardoor ze een eiland van rust en ontspanning vormen.

Tegelijk maakt de aandacht voor slapen van de slaapkamer een volwassen alternatief op de zitkamer. Bedden krijgen meer de uitstraling van banken, kledingkasten lijken meer op de kasten in de rest van het huis en op gebied van moderne techniek ontbreekt het in de slaapkamer aan niets. Er zijn aansluitingen voor muziek, televisie, laptop en eventueel een beamer.

Gecoördineerde collectie
Zo wordt de slaapkamer zelf een toonzaal van pracht en praal. Wat bij kinderkamers al langer de trend was, doet nu zijn intrede in de volwassenkamers: inrichting rond een thema. En zo is de gecoördineerde collectie geboren van prints, designs en stoffen die de slaapkamer een kunstig karakter geven. Geen allegaartje van meubels met daartussen een bed, maar een compleet slaapconcept op kleur, stof of stijl.

Stapelen
Comfort en gemak zijn toverwoorden in de slaapkamer. Niet voor niets dus dat de koningen van de nacht - de Scandinaviër - de trends bepalen. Fabrikanten maken, met een traditie die stamt uit de tijd dat machines de vakman nog niet vervingen, nog steeds handvervaardigde bedden. Ze gebruikten natuurgarens, handgeweven stoffen en bio-producten voor hun bedden.

De bedden zijn hoog met dikke matrassen waar je goed in wegzakt. Dus is de boxspring weer helemaal terug van weggeweest. Lag op de boxspring vroeger een enkel matras, nu ligt op het matras zelf nog een tweede dunner topmatras. Stapelen maar, is het devies. Het topmatras zorgt voor extra comfort, hygiëne en warmteregulatie. De bedden verstelbaar, hoog en met bijpassende achterwand waar je lekker tegen aan kunt luieren. Vaak komt de achterwand met een hangend plat kussentje voor extra ondersteuning. Zo krijgt het bed meer de uitstraling van een bank.

Direct uit bed stappen na het ontwaken is er dan ook niet meer bij. We luieren, lezen en werken ook in bed. Dus zijn er een onnoemelijke hoeveelheid nieuwe slaapkamermeubels. Van bed met ingebouwde beamer plus groot scherm tot verrijdbare ontbijt- werktafels. Ze rijden over het bed heen waardoor je uit bed prinsheerlijk aan kunt schuiven voor werk of ontbijt. Aansluitingen voor laptop en televisie is meer dan standaard in de slaapkamer.

Uitbundig barok
Het gevoel van uitbundige barok dat de grote bedden met zich meebrengen, komt ook terug in de rest van de kamer. De overdaad grenst aan het theatrale. Hoogpolige tapijten en karpetten zijn beeldbepalend. Net als de dikke donkere gordijnen met weelderige plooivallen die bovendien beter zijn voor een goede nachtrust. De stoffen zijn net als de stoffen op het bed puur natuur en duurzaam. Natuurzijde, katoen en zuivere scheerwol geven een warm en vertrouwd gevoel. Maar bovenal zijn ze optimaal voor een goede en gezonde slaap. De bedden zijn bovendien afgestemd op de wensen van individuele klanten. Zowel in afmeting, stevigheid, materiaalgebruik, warmte, kleurstelling als design.

De enorme aandacht voor de slaapkamer is ook de kledingfabrikanten niet onopgemerkt voorbij gegaan. Van Esprit tot Kenzo, van Calvin Klein tot Oliver Strelli - ze ontwerpen bedden, overtrekken of complete slaapkamers. De meeste ontwerpen zijn uitbundige barok, maar in sommige gevallen vind je ook het minimalisme nog terug. Dan wel in aardse tinten, zoals bruin en grijs of juist maagdelijk wit.

De explosie van stijlen maakt dat tijgerprints naast Marokkaanse invloeden te krijgen zijn. Vooral de oosterse invloed is sterk aanwezig, met gouddraad als subtiele afwerking. Overdadig in kleur geeft deze stijl schoonheid aan de kamer, terwijl de dessins gezellig maken. Bij een dergelijke stijl passen natuurlijk ook veel accessoires. Maar die zijn ook in de andere stijlen niet meer weg te denken. Opvallende nieuwe trend is het gebruik van een enkele afbeelding maar dan wel reuzengroot afgebeeld tegen een gekleurde achtergrond. Één enkele paardebloem staat als foto over de hele wand. Het beeld komt dan terug in de print van de stoffering op het bed en voor de ramen. Behang wordt veel gebruikt in slaapkamers. Ook hier weer met reuzengrote prints en veel kleur. Het behang en de kleuren geven de kamer warmte en gezelligheid.

Inloopkast of zweefmodel
In zo'n slaapkamer is er natuurlijk ook aandacht voor het mooi en verzorgd wegwerken van de spullen. Wat vroeger een noodzakelijk kwaad was, is nu een lust voor het oog. Opbergen van kleding, televisie, schoenen en linnen - er zit een plan achter. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte zijn kasten - net als bedden - op maat gemaakt. Zo past de kamer als een jas om de kast. Voor mensen met meer ruimte is de inloopkast helemaal hot. En als er écht zeeën van ruimte zijn, dat staat er in de inloopkast nog een lage poef om in alle rust de juiste combinatie te kiezen. Het voelt als winkelen in de eigen collectie. Voor mensen met minder ruimte wordt de inloopkast vaak gemaakt door een deel van de kamer af te halen. Er word een extra wand in de kamer geplaatst, daartegen komt het bed en achter de wand is de inloopkast. Vaak ook wordt het kleine rommelkamertje of naaikamertje opgeofferd voor de inloopkast. Maar ook de losse kasten zijn nog steeds in trek, dan wel in stijl met de rest van de kamer. Soms zijn de kasten zwevend, wat een ruimtelijk effect geeft. Deze kasten lijken sterk op de kasten die in zit- en eetkamers worden gebruikt voor boeken en servies. Zeker nu delen van de kast open zijn voor pronkstukken en decoratieve elementen.

Hygiëne
Hygiëne blijft een belangrijk thema in de slaapkamer. Niets is zo funest voor een goede rust als kolonies huisstofmijt. Daarom zijn alle matrashoezen afritsbaar, zijn er mijtstop hoeslakens en dekbedden die gemakkelijk te wassen zijn. Net als de kussens overigens. Daarnaast verlangt een optimale hygiëne ook iets van de slaper zelf: lakens terugslaan en ramen open, veel luchten blijft het devies.

Bron: www.perscentrumwonen.nl
©BON
Categorie:
Tag(s):