vrijdag, 30. december 2005 - 21:08

Groningen buigt achterstand om

Roda JC leek in een zetel op weg naar haar derde achtereenvolgende zege. Maar een vroege 1-0 voorsprong werd tegen FC Groningen nog volledig uit handen gegeven.

De noorderlingen scoorden liefst drie keer in de laatste achttien minuten en mochten daardoor met een goed humeur aan een spooktocht door de vaderlandse sneeuw naar huis gaan beginnen.

Roda JC had voor eigen publiek al in de elfde minuut de leiding genomen. Mathias Florén, voor het eerst sinds tijden weer in de basis, leed balverlies en een snelle uitbraak werd via Boldiszar Bodor door Andres Oper afgerond. De zevende van de Est dit seizoen.

Na rust leek invaller Cristiano de beslissing te brengen door 2-0 te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd. Scheidsrechter Nijhuis had net daarvoor afgefloten.

Groningen kon nauwelijks een vuist maken tot de 72e minuut aanbrak en Danny Buijs de partijen via een mooie vrije trap op gelijke hoogte bracht. Tien minuten later boog invaller Mark Jan Fledderus de score zelfs om, door van dichtbij binnen te tikken na een mooie actie van Buijs, en bracht FC Groningen op een 1-2 voorsprong. Even daarvoor had Bodor pech, toen hij op aangeven van Ger Senden, de paal raakte.

Twee minuten voor tijd zette Erik Nevland de wedstrijd helemaal op zijn kop door 1-3 aan te tekenen. Yevgeni Levchenko had kort daarvoor nog de lat getroffen. Het was overigens pas het eerste doelpunt van het seizoen voor de Noorse spits.

FC Groningen kan zo voor het eerst sinds 21 jaar weer een overwinning wegslepen uit Zuid-Limburg.