dinsdag, 29. november 2005 - 16:23

Groot xtc-lab ontdekt; 6 aanhoudingen

De nationale recherche heeft dinsdagochtend een inval gedaan bij een xtc-productielab in het buitengebied in Nederweert-Eind. Rond 06.00 uur viel de recherche de stallen van een boerderij aan de Gebleektendijk binnen. In totaal zijn er tot nu toe zes personen aangehouden. De verdachten zijn een vrouw en vijf mannen in de leeftijd van 30 tot en met 59 jaar. Zij zijn allen afkomstig uit Limburg. Volgens de woordvoerder van het Openbaar Ministerie worden meerdere aanhoudingen niet uitgesloten.

Er zijn zeven doorzoekingen verricht in Nederland: twee loodsen in Voerendaal en Nederweert-Eind en vijf woningen in Brunssum, Schinveld, Landgraaf en Kerkrade (2). Tevens zijn twee doorzoekingen verricht in Lanaken en Neeroeteren in België. Bij de doorzoekingen zijn onder andere motoren en auto's, drie vuurwapens, geldbedragen en administratie in beslag genomen. In een loods in Voerendaal werd ruim 50.000liter chemicaliën aangetroffen. Volgens persofficier Van Spierenburg is dit een van de grootste xtc-laboratoriums die in Nederland is aangetroffen. Hij kon nog niet zeggen hoe ze dit lab op het spoor zijn gekomen. Er werden veel grondstoffen waaronder basischemicaliën aangetroffen. In totaal was de productie afgestemd op ongeveer 20 miljoen pillen.

Naast de nationale recherche waren ook medewerkers van Europol en politiemensen uit België aanwezig. De lokale brandweer kreeg ondersteuning van de brandweer uit Amsterdam. Zij zijn gespecialiseerd in het omgaan met gevaarlijke chemische stoffen. Medewerkers van SEON zijn ingeschakeld bij het ontmantelen van het productielab.

Het onderzoek naar de xtc-handel werd in mei dit jaar gestart door het Landelijk Parket. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht.
Provincie:
Tag(s):