maandag, 17. januari 2005 - 15:00

Grootscheepse renovatie kathedraal van start

Roermond

In de Sint Christoffelkathedraal van Roermond is maandagochtend de eerste fase van start gegaan van de restauratiewerkzaamheden. De bisschopskerk moet de komende jaren een grondige renovatie ondergaan. Vanochtend werd begonnen met het leegruimen van de kerk. Dit zal enkele weken in beslag nemen. Op 14 februari zullen de bouwwerkzaamheden van start gaan. Als alles volgens plan verloopt, dan kan de kathedraal haar deuren op 1 december weer openen voor het publiek.

De ontruiming van maandagochtend bestond o.a. uit het verhuizen van de bisschopszetel. Deze wordt overgebracht naar de Heilige Geestkerk, die tijdelijk als 'kathedraal' dienst gaat doen. Veel vrijwilligers waren betrokken bij het leegruimen van de bisschopskerk.
Voor veel parochianen zal het nog even wennen zijn, aangezien de historische Munsterkerk in Roermond momenteel ook nog niet toegankelijk is voor het publiek. Aan deze kerk wordt momenteel de laatste hand gelegd vanwege restauratiewerkzaamheden.
De totale kosten van de restauratiewerkzaamheden worden op €4,5 miljoen begroot. Via giften van de gemeente, de provincie en particulieren heeft het bisdom nu €1,9 miljoen bij elkaar voor deze eerste fase. Wanneer de volgende fase van start kan gaan is afhankelijk van hoe snel het bisdom het benodigde budget via sponsering en giften bij elkaar krijgt. In ieder geval zou de totale renovatie in het jaar 2009 volbracht moeten zijn. In dat jaar viert het bisdom Roermond zijn 450-jarig bestaan. © BON/foto: John Peters
Provincie:
Tag(s):