donderdag, 27. oktober 2005 - 1:51

Grote brand in cellencomplex kost 11 mensenlevens

Schiphol

Een brand in de nacht van woensdag op donderdag in het Justitiële cellencomplex op Schiphol heeft het leven gekost aan zeker 11 mensen, zo liet een woordvoerder van de marechaussee weten. Vijftien anderen, waaronder leden van de marechaussee, die mensen uit de cellen probeerden te redden, raakten gewond en zijn overgebracht naar diverse ziekenhuizen.

Rond 24.00 uur brak de brand uit en zette in een zeer korte tijd een compleet cellenblok in brand. De ministers Donner en Verdonk zijn donderdagochtend om 10.00 uur bij het cellencomplex aangekomen om zich over de brand op de hoogte te laten stellen.

De brandweer van Schiphol werd bijgestaan door overige brandweerkorpsen uit de regio en hadden rond 03.00 uur de brand onder controle. In het cellencomplex zitten voornamelijk bolletjesslikkers of illegalen die wachten op hun vonnis. In totaal zaten er tijdens de brand 350 gedetineerden gevangen.

Tijdens de brand zijn er vermoedelijk gedetineerden ontsnapt. Een inventarisering zal meer duidelijkheid geven hoeveel mensen zijn ontsnapt. Het hele cellencomplex zal worden ontruimd. De honderden mensen zullen in Zeist en Rotterdam worden opgevangen. Het is niet de eerste keer dat er brand uitbrak in het cellencomplex. In november 2002 brak eveneens brand uit in het complex, toen raakte niemand gewond omdat de vleugel leeg stond.

De gemeente laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren, om uit vinden hoe een dergelijke brand voor een tweede keer kon ontstaan.

Postbus 51 heeft in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis een verwanteninformatienummer opengesteld. Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor verwanten van mensen die in het cellencomplex op Schiphol verbleven ten tijde van de brand. Via het informatienummer kunnen de verwanten informeren of familie betrokken is geweest bij de brand. Het nummer is 0800-1351.
Provincie:
Tag(s):