maandag, 26. september 2005 - 21:50

Grote drukte verwacht bij olifantenveiling

Apeldoorn

Tot en met 1 oktober is de unieke verzameling olifanten van ZKH Prins Bernhard nog te bezichtigen op het Paleis het Loo. Aan het eind van de tentoonstelling zal deze collectie olifanten geveild worden. Een klein aantal blijft als aandenken in bezit van de Koninklijke Familie. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het Borneo project van het Wereld Natuur Fonds, dat de bescherming van de regenwouden van Borneo als natuurlijke leefomgeving van de orang-oetang, de Aziatische olifant en vele andere bijzondere dieren en planten ten doel heeft.

ZKH Prins Bernhard was een enthousiast verzamelaar van alles wat met olifanten te maken heeft. De passie van de prins voor de olifant dateert uit 1960. Tijdens een van zijn safari's in Afrika stond hij bij het krieken van de dag voor zijn tent plotseling oog in oog met een kolossale stier. Hoewel olifanten niet ongevaarlijk zijn, stak de prins voorzichtig zijn hand uit om contact te zoeken. De volgende dag herhaalde het tafereel zich. Op de derde dag legde de bul volgens Bernhard zijn slurf in zijn uitgestoken hand. Vanaf dat moment had hij de olifant in zijn hart gesloten.

In zijn werkkamer op paleis Soestdijk omringde hij zich met een omvangrijke collectie van deze dieren in alle soorten en maten. Kleine miniaturen en grote beelden, gebruiksvoorwerpen en sierstukken, uiterst kostbare kunstvoorwerpen en simpel massagoed, realistisch en abstract, meer dan duizend exemplaren. Jarenlang zette de prins zich, als president van het Wereld Natuur Fonds, in voor het voortbestaan van de olifanten in Afrika en Azië.
Hij heeft dan ook vrijwel zijn gehele collectie nagelaten aan het Wereld Natuur Fonds. ©BON
Provincie:
Tag(s):