maandag, 4. april 2005 - 12:44

Grote groei bevolking voorsteden

Voorburg

Steeds meer mensen trekken vanuit de grote steden naar de randgemeenten. In de gemeenten rondom de grotere steden groeide de bevolking in 2004 het snelst. Dat blijkt uit berekeningen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag presenteerde. Barendrecht, Pijnacker-Nootdorp en Albrandswaard groeiden het afgelopen jaar het meest.

Uit de berekeningen van het CBS blijkt dat veel inwoners van Rotterdam in 2004 naar Barendrecht, Albrandswaard of Berkel en Rodenrijs verhuisd zijn. Pijnacker-Nootdorp heeft het afgelopen jaar veel inwoners uit Den Haag en Delft gekregen. Houten kreeg vooral mensen uit Utrecht.

Het aantal inwoners in de grote steden bleef nagenoeg gelijk. Van de tien grootste gemeenten is de relatieve bevolkingsgroei in 2004 het grootst in Almere (2,4%) en Utrecht (2,1%). Almere trok veel mensen uit Amsterdam. Daarnaast telt Almere veel jonge gezinnen waardoor veel kinderen worden geboren.

De grootste bevolkingsdaling was te vinden in Marum, Vlagtwedde, Vaals en Vlieland. In Marum en Vlagwedde werden in 2004 asielzoekerscentra gesloten. Vanuit Vaals vertrokken naar verhouding veel mensen naar Duitsland.

©BON / Foto's FBF.NL
Provincie:
Tag(s):