vrijdag, 15. april 2005 - 11:43

Grote politie-controleactie Amsterdam

Amsterdam

Donderdagavond hield de politie in de binnenstad, in nauwe samenwerking met andere opsporingsdiensten een multidisciplinaire controle in Amsterdam. De massale controle is de eerste van een aantal structurele maatregelen en strategieën om te komen tot een veiliger en leefbare regio. De actie was gericht op het tegenhouden, verstoren en opsporen van criminaliteit en overlast in en rond het centrum. De aandacht ging hierbij uit naar veelplegers van criminaliteit, overlastveroorzakers en hotspots.

Ondersteund door ketenpartners als douane, KLPD, GVB , Koninklijke Marechaussee, sociale dienst, radio- en controledienst en de belastingdienst werden honderden voertuigen en bijna 1000 personen gecontroleerd. Er werden 32 personen gearresteerd en honderden bekeuringen uitgedeeld. De politie nam ruim 22 slag- steek- en vuurwapens en 1,5 kilo verdovende middelen in beslag. In de kofferbak van een auto werd meer dan 100.000 euro aan contanten aangetroffen. De vermoedelijke witwasser kan een uitgebreid onderzoek tegemoet zien. De actie startte om 15.00 uur bij de toegangspoorten rond de binnenstad en begon bij de authentieke en een van de weinig overgebleven stadspoorten, de Haarlemmerpoort.

Ook bij het Frederiksplein en het Weesperplein werd gericht gespeurd naar beroepscriminelen, veelplegers en verkeerszondaars waar een zero-tolerance op wordt gevoerd. Middels de Catch-ken werden selectief bestuurders aan de kant gezet of de controleplaats op het Haarlemmerplein door motoragenten binnengeloodst. Hier werd het betrokken voertuig op zijn kop gezet en de inzittenden minutieus nagetrokken. In de metro bij het Weesperplein werd ondergronds uitgebreid flexibel toezicht uitgevoerd en daar waar nodig gehandhaafd.

Het Ondersteuningsteam Vervoer werd hierbij ondersteund door controleurs van het GVB. Rond acht uur ’s avonds werd de actie uitgebreid met controles in het gebied rond het Centraal Station en het Leidseplein. Van oudsher zijn dit dè plekken waar bezoekers de stad in trekken. Hier werd preventief gefouilleerd en werden taxi’s onderworpen aan een uitgebreide check. Ook klanten van horecagelegenheden en bioscoopbezoekers vonden agenten en controleurs op hun weg. Er werden hier onder andere 20 (vuur)wapens aangetroffen. Verder deden buiten de herkenbare opsporingsambtenaren een groot aantal dienders in burger mee.

Deze flexibele teams waren belast met het opsporen, volgen en verstoren van criminele activiteiten van de Top 52 veelplegers in de binnenstad. Verschillende zakkenrollers en dealers liepen tegen de lamp, zagen hun activiteiten in de kiem gesmoord door hinderlijk veel interesse van opsporingsambtenaren of werden op heterdaad gearresteerd. Op verschillende adressen werd naar aanleiding van de controles huiszoeking gedaan. Hierbij werd onder andere 1,5 kilo verdovende middelen aangetroffen. De actie Stadspoort heeft veel informatie opgeleverd die van belang kan zijn voor diverse onderzoeken door de recherche en ketenpartners. De onderzoeken duren voort en meerdere arrestaties zijn niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):