vrijdag, 29. juli 2005 - 10:57

Grote schuurbrand in Folsgare

Folsgare

Een grote losstaande schuur bij een boerderij aan de Folsgearsterleane is donderdagavond door brand grotendeels verloren gegaan. De brand, waarbij mogelijk asbest is vrijgekomen, is om ongeveer 19.00 uur ontstaan. De brandweerkorpsen van Wymbritseradiel, Sneek en Wommels werden met groot materieel ingezet om het vuur te bestrijden maar konden niet voorkomen dat de schuur grotendeels verloren ging. Naast twee landbouwwerktuigen en een boot ging een grote partij hooi verloren.

Tien stieren die in een nabijgelegen schuur stonden zijn uit voorzorg naar een andere schuur geëvacueerd. Een loonbedrijf uit Goënga verleende assistentie om het brandende hooi in kleine partijen uit de schuur te rijden waarna het geblust kon worden. Om 21.15 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Met een ladderwagen is tot middernacht nageblust. Naast de waarnemende burgemeester van Wymbritseradiel kwamen ook milieuambtenaren van de gemeente ter plaatse. Wetterskip Fryslân hield toezicht in verband met mogelijke verontreiniging van het oppervlaktewater. Salvage, partner voor schadeherstel, kwam ter ondersteuning van de gedupeerde bewoners.

Door mogelijke vrijgekomen asbestdeeltjes van het dak van de schuur trad het asbestprotocol in werking. De brand leverde echter geen gevaar op voor de omgeving of voor vee in de naburige weilanden. Search, het gespecialiseerde bedrijf dat zaken zoals vrijgekomen asbest in de omgeving van een brand onderzoekt, moet de omgeving van de brandhaard nog inspecteren. Verder moeten de brandresten op speciale wijze geruimd worden. Deze ruiming wordt door de gemeente Sneek gecoördineerd en zal de komende dagen uitgevoerd worden. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. De politie stelt een onderzoek in. ©BON:foto’s:
Jaring Rispens
Provincie:
Tag(s):