dinsdag, 8. november 2005 - 20:10

Groter aanbod van donoren mogelijk

Groningen

Met de ontwikkeling van een nieuw bewaarsysteem voor donororganen kan het aanbod van bruikbare organen sterk vergroot worden. Arjan van der Plaats van de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontwikkelde een draagbaar bewaarsysteem, dat gedoneerde levers en nieren constant van voedingsstoffen en zuurstof voorziet. Hij promoveert op 14 november op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van der Plaats ontwikkelde het Groningen Hypotherme Machinale Preservatie-systeem (GHMP-systeem). Dit is een machine die de gedoneerde levers en nieren actief doorspoelt. Het GHMP-systeem zorgt voor een constante toevoer van voedingsstoffen en zuurstof en voert tegelijkertijd de afvalstoffen af. Het ontwikkelde prototype van het systeem bestaat uit een elektromechanisch gedeelte en deel waarin de lever bewaard wordt. Een koelbox houdt het orgaan op een constante temperatuur. Twee elektromotoren en een zuurstofcilinder pompen zuurstofrijke spoelvloeistof onder een constante druk door de lever. Op dit moment worden gedoneerde levers op smeltend ijs bewaard.

Doordat de levers beter bewaard kunnen blijven in het nieuwe bewaarsysteem, blijven de organen langere tijd bruikbaar voor een transplantatie. Ook kunnen organen die met de huidige methode niet goed genoeg bewaard kunnen worden, nu wel getransplanteerd worden. Dit kan leiden tot een groter aanbod van donororganen.
Provincie:
Tag(s):