zaterdag, 30. april 2005 - 0:49

GSM-parkeren rukt op

Lelystad

In zeven Nederlandse steden is het inmiddels mogelijk om parkeerkosten te voldoen via de mobiele telefoon. Meest recente deelnemer aan dit ‘gsm-parkeren’ is Nijmegen, een stad met een geschiedenis op het gebied van parkeren.

Drie jaar geleden besloot Nijmegen het parkeren elektronisch te laten betalen via de chipknip. Geen geworstel meer met euro-kleingeld, zo was de redenering. Het werd een kostbaar drama. ‘Veel mensen bleken niet over een chipknip te beschikken’, zegt Arjan Kuil van de gemeente Nijmegen. ‘Bovendien krijgen we hier veel Duitsers op bezoek, die een geheel ander chipknipsysteem kennen. Inmiddels kun je in het centrum je parkeerplaats afrekenen met ‘alles wat geld waard is.’ Dat wil zeggen: contant, creditcard, pin, en nu ook het nieuwe gsm-parkeren. In de Nijmeegse wijken voert de chipknip nog de boventoon, maar die betaalwijze levert daar weinig problemen op.

Hoe werkt gsm-parkeren? Automobilisten kunnen zich vooraf aanmelden bij exploitant Park-line (in Rotterdam ook bij Telepay). Ze ontvangen dan een kaartje dat ze achter de voorruit plaatsen. Wie vervolgens in de betaalde zone wil parkeren, belt een nummer en geeft de code van zijn kaartje en het geldende parkeertarief door. Op dat moment gaat een computer parkeergeld tellen totdat de automobilist zich met zijn telefoon weer afmeldt. Parkeercontroleurs kunnen met behulp van speciale afleesapparatuur aan het kaartje zien of iemand heeft betaald. Gsm-parkeren kan nu al in Den Haag, Delft, Nijmegen, Deventer, Haarlem, Rotterdam, en Groningen. Eén kaartje is in alle zeven steden te gebruiken.

Exploitant Park-line biedt gsm-parkeren in alle deelnemende steden aan. Dit bedrijf heeft inmiddels 50.000 abonnees. Ook in Antwerpen en Londen kan men met hetzelfde Park-line-kaartje parkeren, want ook deze steden behoren tot de afnemers. Rotterdam heeft de langste geschiedenis op het gebied van gsm-parkeren. Daar is het systeem al sinds 2001 in gebruik. ‘Inmiddels betaalt zo’n 15 à 20 procent van de automobilisten in Rotterdam de parkeerplaats via zijn mobiele telefoon’, aldus Bert Hendriks van Stadstoezicht van de gemeente Rotterdam. ‘In de stad hebben we nu ongeveer 7000 abonnees. Alleen in parkeergarages kun je nog contant betalen. Op straat is het de chipknip, creditcard of mobiele telefoon.’

Voordelen van gsm-parkeren zijn dat een automobilist niet meer van te voren zijn parkeertijd hoeft te schatten en niet meer voldoende kleingeld op zak hoeft te hebben. Een eenmalige aanmelding voor gsm-parkeren kost 6 euro, de jaarlijkse kosten zijn 9 euro. Gsm-parkeren werkt met de normale parkeertarieven in de stad (vaak per wijk verschillend). De parkeerkosten worden maandelijks automatisch afgeschreven. Verder betaalt de automobilist de normale gesprekstarieven van zijn mobiele telefoon.

©BON/Sjaak Bron:Verkeerskunde

Categorie:
Tag(s):