donderdag, 10. november 2005 - 10:18

Halve eeuw Maastrichtse historie in beeld

Maastricht

Woensdagavond vond bij Woonpunt de presentatie plaats van 50 jaar Jaarboek Maastricht.
<BR>Normaal verschijnt er elk jaar maar een editie van het boek, maar dit jaar werd voor de gelegenheid een tweede exemplaar gedrukt. Het eerste boek met rode kaft, laat in beeld en tekst zien wat er in de periode augustus 2004 tot en met juli 2005 allemaal is gebeurd in de Limburgse hoofdstad.

In het tweede boek met paarse kaft, krijgt de lezer een soort samenvatting van wat er de afgelopen 50 jaar in de Jaarboeken heeft gestaan. Het Jubileum boek bevat net als het reguliere Jaarboek een overzicht met tekst en foto’s. Omdat er natuurlijk heel veel gebeurtenissen zijn geweest, is dit boek onderverdeeld in thema’s, waaronder de stadspolitiek, stedelijke ontwikkelingen, onderwijs en ‘Sterke vrouwen’.

De jaarboeken werden voor het eerst uitgegeven in 1955 door de Gemeente Maastricht. In 1983 stopten ze met dit ‘verzamel drukwerk’. Aanvankelijk nog een dun boekje met veel tekst. Langzamerhand met meer fotomateriaal en minder tekst.

Er was veel vraag naar deze boeken, die een status hadden gekregen als verzamelobject en ook interessant waren als historisch naslagwerk. Een werkgroep blies het boek in 1987, nieuw leven in. Deze werkgroep werd uiteindelijk de Stichting Jaarboek Maastricht. De periode 1984-1986 werden samengevat in een boek.

Nu is het dan 50 jaar geleden dat het eerste exemplaar werd uitgegeven. Beide boeken werden uitgereikt aan burgemeester Leers en André Postema van de universiteit Maastricht.
Om met de woorden van laatstgenoemde af te sluiten. ‘Het eerste wat de mensen nu willen doen is het boek doorbladeren om te kijken of ze ook erin staan. Wij staan er zoals gewoonlijk elk jaar in en volgend jaar ook. Toekomst verzekerd’
Provincie:
Tag(s):