woensdag, 2. november 2005 - 9:04

Handgebouwde Volvo T6 Roadster

Op de Amerikaanse tuningsbeurs SEMA presenteert Volvo een wel heel bijzondere conceptcar; de Volvo T6 Roadster. De auto werd eerder dit jaar al gepresenteerd maar maakt op de SEMA show zijn werelddebuut. Het bijzondere aan deze hotrod is dat de auto niet is gebouwd door Volvo zelf.

De auto werd door de Zweed Leif Tufyesson in zijn garage gebouwd. Er is gebruik gemaakt van diverse bestaande componenten van de Volvo S60 en S80. Wat betreft het onderstel heeft Leif nagenoeg alles zelf gebouwd. Het design mag dan overeenkomen met dat van een hotrod, volgens de Zweed is er ook naar het verleden gekeken. De achterkant doet volgens hem refereren aan de P 1800, de achterlichten aan de PV 444 en ook de Amazon is erin herkenbaar, aldus Tufyesson. Volvo Cars of North America was zeer enthousiast na het zien van de conceptcar. Zij besloten daarom de auto op de SEMA beurs te presenteren. De kwaliteit en het ontwerp is volgens Volvo zo goed dat de auto het verdiend daar te staan.

De T6 Roadster wordt aangedreven door een 2.9 liter 6-cilinder uit de Volvo S80. De motor levert ongeveer 300 pk vermogen en brengt zijn vermogen middels een automatische 5-traps transmissie over op de achterwielen. De motor heeft een plek gekregen gedeeltelijk tussen de voorstoelen en gedeeltelijk boven de achterwielen. Om de motor voldoende koeling te geven kan de kofferbak c.q. motorkap automatisch iets worden geopend. Omdat de ruimte achterin de auto beperkt is zijn zaken als de ABS, diverse vloeistoffen en de accu voorin de T6 Roadster geplaatst.

Behalve de stoelen, instrumenten, hoofdsteunen, schakelpook en pedalen is een groot deel van de onderdelen in het interieur afkomstig van andere Volvo-modellen. Veel is overgenomen uit de S80, maar bijvoorbeeld het stuurwiel komt uit de S60. Het instrumentenpaneel is geheel met de hand gemaakt.

Leif begon de bouw van zijn T6 Roadster in 1998. Hij is in het niets begonnen en heeft nagenoeg het hele onderstel zelf gemaakt. Dat er geen productieplannen voor de T6 Roadster zijn lijkt ons duidelijk maar Leif laat weten dat belangstellenden altijd bij hem terecht kunnen.
Categorie:
Tag(s):