zondag, 6. maart 2005 - 14:43

Hartstichting op pad

Den Haag

Veel mensen hebben een verhoogd cholesterol zonder dat ze dat zelf weten. Dat werd vorig jaar duidelijk tijdens de Nationale Cholesteroltest. Toen bleek dat meer dan 50% van de deelnemers een (licht) verhoogd cholesterol had. Van 7 tot en met 18 maart organiseert de Hartstichting wederom deze actie. In bijna 300 supermarkten verdeeld over het land kan iedereen gratis z'n cholesterol laten testen.

De Hartstichting wil mensen daarmee bewust maken van hun risico op hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt namelijk de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. En nog steeds is dit de oorzaak van één op de drie sterfgevallen in Nederland.

In bijna 300 supermarkten van Albert Heijn, Vomar en C1000 wordt van 7 t/m 18 maart de cholesteroltest uitgevoerd. De test bestaat uit tien leefstijlvragen aan de hand waarvan een persoonlijk risicoprofiel wordt gemaakt. Bij een verhoogd risico bepaalt een in de supermarkt aanwezige verpleegkundige middels een simpele vingerprik het cholesterolgehalte van het bloed. Bij een cholesterol hoger dan 5 mmol per liter krijgt men meteen een deskundig schriftelijk advies mee.

Vorig jaar hebben ruim 100.000 mensen via de Nationale Cholesteroltest hun risico laten bepalen. Bij 55% van de deelnemers bleek het cholesterolgehalte verhoogd te zijn. Bij ruim 10% was dit zelfs sterk verhoogd (hoger dan 6,5 mmol per liter). Bijna de helft van de deelnemers kreeg daarom een algemeen leefstijladvies waardoor het cholesterol kan dalen: stoppen met roken, minder stress, meer bewegen en minder verzadigde vetten eten. Een kwart van de deelnemers kreeg bovendien het advies cholesterolverlagende producten te gaan gebruiken. Consumenten beoordeelden de Cholesteroltest van vorig jaar als zeer positief. Ze gaven de actie een 8,8 op een schaal van 10.

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer één in Nederland. Bij een cholesterolgehalte hoger dan 5 mmol per liter zijn leefstijladviezen nodig. Te veel cholesterol kan zich namelijk afzetten aan de binnenzijde van de bloedvatwanden. Daardoor vernauwen de bloedvaten, met alle nadelige gevolgen van dien zoals een hartinfarct of een beroerte.
Categorie:
Tag(s):