woensdag, 8. juni 2005 - 12:20

Heet protest

Amsterdam

Het gemeentepersoneel heeft donderdagochtend massaal het werk voor 24 uur neergelegd. Vanmiddag was een landelijke actiebijeenkomst georganiseerd op het Museumplein in Amsterdam. 20.000 Actievoerders waren naar het museumplein gekomen om daar te protesteren. De brandweer was duidelijk aanwezig. Een houten nagebouwde ambtswoning ging in vlammen op. De brandweer gaf aan tijdens de actie, dat wanneer hun (FLO) niet wordt herzien er nog een veel grotere fik komt.

In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam ligt ook het stadsvervoer de hele dag plat en wordt het huisvuil niet opgehaald. Forensen konden vanmorgen gebruik maken van de IJ-tunnel om zo naar hun werk te gaan. In de meest gemeenten zullen vandaag de gemeentelijke loketten dicht blijven. Ook het brandweer- en ambulancepersoneel staken mee.

Het gemeentepersoneel staakt tegen de voorgestelde verslechteringen in hun CAO. De werknemers zijn onder andere kwaad over het loonbod van de werkgever van 0,6 procent loonsverhoging per 1 juni. Zij willen 1,25 procent loonsverhoging vanaf 1 januari dit jaar. Ze zijn ook tegen het afschaffen van het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). De actievoerders zullen worden toegesproken door FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Ook worden er twee films vertoond over de zwaarte van het werk bij gemeentelijke diensten.

ABVAKABO-woordvoerder Arno Bonte: “We laten onder meer zien hoe zwaar het is om bij de brandweer, de ambulancedienst en de reinigingsdienst te werken. Daarmee tonen we hoe noodzakelijk het is dat deze mensen op hun 55e kunnen stoppen met werken.�
Provincie:
Tag(s):