zondag, 12. juni 2005 - 20:11

Heilige Landricus even terug in Echt

Echt

De gemeente Echt stond zondagmiddag in het teken van de Landricus Ommegang. Deze Ommegang wordt sinds 2000 voor de tweede keer gehouden en het is de bedoeling om deze processie eens in de vijf jaar door de straten van Echt te laten trekken. Speciaal voor deze gelegenheid is het gouden reliekschrijn met de stoffelijke resten van de patroonheilige voor één dag overgebracht vanuit het Belgische Soignies. Deze werd gedragen door 40 mannen uit Soignies van de Confrerie St. Vincent.

Bisschop Wiertz was de voorganger in deze processie. Na een eucharistieviering in de St. Landricuskerk startte de processie omlijst met schutterijen en muziekverenigingen. Tijdens de tocht werden door verschillende gezelschappen de geschiedenis van Echt uitgebeeld.

Landricus leefde in de zevenden eeuw en kwam uit een familie van wie velen de heiligheid bereikten. Hij was vooral bekend om zijn erbarmen voor de armen.

Het publiek in de binnenstad van Echt ging er voor zitten. Met een waterig zonnetje dat zo af en toe ook echt even doorbrak, was het een aangenaam schouwspel. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):