donderdag, 11. augustus 2005 - 18:38

'Hel van het Noorden' leidt tot pittige discussies

Zwolle

Hoewel Zwolle de afgelopen jaren meerdere keren is genomineerd voor fietsstad van Nederland, blijkt de stad ook het slechtste fietspad van Nederland te hebben. Zo luidt de mening van de Fietsersbond. Uiteraard is de gemeente Zwolle niet trots op deze onderscheiding maar men ziet vooralsnog geen enkele aanleiding om deze situatie te veranderen. Deze Hel van het Noorden hoort gewoon bij de historische binnenstad.

De straat die volgens de Fietsersbond erg fietsonvriendelijk is, is de Pletterstraat. Gelegen in het prachtige centrum van de stad. De straat bestaat uit kasseien die met nat weer zeer glad worden. Opvallend is dat midden in de bewuste straat een gratis fietsenstalling is. Dat de gemeente voor kasseien heeft gekozen heeft alles met het historisch aangezicht van het Zwolse centrum te maken. Mooi maar levensgevaarlijk, vindt de Fietsersbond. Volgens de gemeente is de straat in eerste instantie bedoeld voor wandelaars en mag de verbindingsweg niet gezien worden als een doorgaande route voor de fietsers.

Ondanks de kritiek gaat de stad geen actie ondernemen om de Pletterstraat van andere stenen of asfalt te voorzien. De straat heeft inmiddels tot een levendige discussie op de site van de Fietsersbond geleid. Voor- en tegenstanders laten hun mening echter ook in de straat zelf horen. Volgende week vrijdag hoeft niemand echter te klagen over de Pletterstraat. Dan vindt in Zwolle het jaarlijkse Straatfestival plaats waarbij de hele binnenstad tot wandelgebied wordt getransformeerd. Speciale fietsrekken en plekken worden buiten de grachten geplaatst want een dag per jaar is de Zwolse binnenstad absoluut fietsvrij. Dan zijn het de duizenden bezoekers en vele artiesten die het in de binnenstad voor het zeggen hebben.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):