maandag, 28. november 2005 - 16:47

Helft jongeren leest geen krant

‘Gebrek aan tijd’ en het feit dat nieuws ook via televisie is te volgen wordt door de helft van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar als grootste reden gegeven om geen krant te lezen. Nieuws via internet is voor 40% van de jongeren de belangrijkste bron. Ruim éénderde van de jongeren, 34 procent, leest geen krant omdat nieuws ze niet interesseert.

Een krant op het meer populaire tabloidformaat lijkt nog wel kans te hebben in een poging om een deel van de jongeren in toekomst alsnog 'aan de krant' te krijgen. Dit blijkt uit de Dagblad Monitor 2005 van Newcom Research & Consultancy die een onderzoek verrichte onder ruim 500 jongeren. De Dagblad Monitor 2005 van Newcom Research & Consultancy verschijnt medio december 2005.

Nieuws via de televisie is de absolute nummer één bron voor jongeren, 62 procent maakt hier één of meerdere keren per dag gebruik van. Internet staat op een stevige 2e plaats, vier op de tien (40 procent) jongeren gebruikt één of meerdere keren per dag het internet om nieuws te verzamelen.

Nieuws ‘opnemen’ via de radio staat op een 3e plek met 36 procent. Daarna komen de landelijke kranten die met 26 procent de 4e plek innemen, voor de regionale krant die op de 5e plek nog 20 procent scoort.

Een landelijke krant bereikt 13 procent van de jongeren niet en een regionale krant bereikt 19 procent niet omdat deze groepen de kranten simpelweg nooit lezen.
De intentie om in de toekomst zelf een krant te gaan lezen is wel aanwezig: 40 procent zegt 'zeker' een krant te gaan lezen en 45 procent zegt 'waarschijnlijk' een krant te gaan lezen.

Van de jongeren die aangeven later niet van plan te zijn een krant te gaan lezen (15 procent), zegt 48% dat wel te gaan doen wanneer ze meer tijd hebben.
Ook kan de krant zelf hier een rol in spelen, 41% van de jongeren zegt een krant gaan lezen als een krant op tabloidformaat verschijnt en 36 procent doet dat wanneer de abbonnementen goedkoper worden.
Categorie:
Tag(s):