zondag, 14. augustus 2005 - 15:43

Helft van de euromunten uit het buitenland

Amsterdam

Het lijkt nu dan toch zover te zijn. Meer dan 50% van de euro`s in de portemonnee is en blijft van buitenlandse afkomst. Dit blijkt uit de maandelijkse peilingen van Eurodiffusie.nl. Sinds de introductie van de euro in 2002 is met behulp van veel vrijwillige eurometers de opmars van de euro`s uit andere Europese landen gevolgd. Uit de gegevens blijkt dat de verschillende munten een verschillende ‘reissnelheid’ hebben.
<BR>Bij de kleinere waardes zoals de 1 en 2 eurocent, blijkt ruim 55% nog uit Nederland te komen. Voor de 5 cent ligt dit percentage zelfs rond de 73%. Het is opvallend om te zien dat sinds oktober vorig jaar, toen winkels gingen afronden, steeds minder 1 en 2 cent munten zijn ingevoerd ten opzichte van de andere munten. In Nederland worden deze munten dus echt steeds minder gebruikt.

De 1 en 2 euromunten verplaatsen zich sneller. Circa 23 % van de 2 euromunten is nog maar Nederlands en bij de 1 euromunten is dat zelfs maar 21%. Het grootste deel van de buitenlandse munten komt uit de ons aangrenzende landen, Duitsland (20%) en België (14%). Ook Frankrijk doet nog aardig mee (9%). Vakantielanden als Spanje, Portugal, Italië en Oostenrijk blijven wat achter. Landen die door hun beperkte grootte (Luxemburg) of geïsoleerde ligging (Griekenland, Finland en Ierland) wat moeilijker te bereiken zijn sluiten de rij.

Sinds de start van het project hebben de vrijwillige eurometers meer dan 2 miljoen munten ingevoerd. Het blijkt ook dat de eurometers lang trouw blijven aan het project en gedurende langere tijd iedere maand de inhoud van hun portemonnee invullen op de website. © BON
Categorie:
Tag(s):