zondag, 6. november 2005 - 1:27

Herdenkingen bevrijding West Zeeuws-Vlaanderen

Sluis

Dit weekend werd in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In samenwerking met het Canada Comité ‘Cnoc is hier’ organiseerde de gemeente de herdenkingen op vrijdag 4 november in Eede, Aardenburg en Sluis en op zondag 6 november in Hoofdplaat, Biervliet en Retranchement. Op zondag 6 november werd traditioneel ook de Bevrijdingsmars gelopen.

Vrijdag 4 november was er een herdenkingsplechtigheid bij de monumenten in Eede. Daarna volgde een korte rondgang door Aardenburg en waren er plechtigheid bij de graven van de geallieerden op de algemene begraafplaats in Aardenburg.

Er volgde een korte rondgang door Sluis vanaf de Beesten-markt en aansluitend de onthulling van twee plaquettes met namen van burgerslachtoffers en een herdenkingsplechtigheid bij het verplaatste oorlogsmonument bij het Belfort aan de Groote Markt in Sluis.

Zondag 6 november vertrok de Canadese bevrijdingsmars vanaf Hoofdplaat-Knokke. Om 08.30 uur volgde een korte hulde bij de herdenkingssteen in Hoofdplaat. Om 09.00 uur was er een bloemenhulde bij het Canadees monument in de Paulinapolder bij Biervliet.

Om 12.45 uur gaven scholieren van het Zwincollege aan War Child een cheque van € 600,-. Het geld hadden de scholieren bijeen gebracht door zich te laten sponsoren voor hun deelname aan de Bevrijdingsmars.

Tot slot van de herdenking werd er hulde gebracht bij het monument aan de Hickmanbrug in Retranchement. Een bloemenhulde namens gemeentebestuur van Sluis, Canadian Military Engineers, 32 Canadese kinderen, basisschool Oranje Nasssau en overige aanwezige schoolkinderen.
Provincie:
Tag(s):