maandag, 2. mei 2005 - 21:52

Hersenen groeien door gebruik van alcohol

Amsterdam

Het drinken van alcohol stimuleert de groei van zenuwcellen in de hersenen, zo toont onderzoek aan. In theorie klinkt dit goed, maar het Zweedse onderzoeksteam gelooft dat deze nieuwe cellen bijdragen aan het ontwikkelen van afhankelijkheid van alcohol.

Muizen die gedurende de onderzoeksperiode alcohol voorgeschoteld kregen maakten extra hersencellen aan, maar vertoonden ook een voorkeur voor alcohol in plaats van water. Het onderzoek van het Karolinska instituut wordt gepubliceerd in de International Journal of Neuropsychopharmacology.

Onderzoeksleider Professor Stefan Brene zegt: “wij geloven dat de groei van nieuwe zenuwcellen door alcoholconsumptie belangrijk kan zijn voor de ontwikkeling van alcoholverslaving en andere lange termijn effecten van alcohol op de hersenen.� Hiernaast is het mogelijk dat de nieuwe cellen kunnen helpen bij het helpen en het geheugen, aldus Brene. De onderzoekers denken dat het zelfs mogelijk is dat het verdovende effect van alcohol de groei initieert.

Een woordvoerder van de campagne ‘Real Ale’ in Engeland zegt: “Het is algemeen bekend dat het matig gebruik van alcohol goed is voor het lichaam en het is niet verrassend dat nu is aangetoond dat het ook goed is voor de hersenen. Misschien is dat wel de reden dat veel kroegteams in quizen het zo goed doen.�

Een woordvoerder van een organisatie tegen alcoholmisbruik zegt:� dit type onderzoek kan op de lange termijn helpen inzicht te verwerven in de relatie tussen het innemen van alcohol en de afhankelijkheid daarvan. Echter, het is te vroeg om nu al conclusies te trekken op basis van een enkel onderzoek. Er is veel meer onderzoek nodig om de relatie tussen drinkpatronen en het effect daarvan op de hersenen bloot te leggen.Categorie:
Tag(s):