donderdag, 29. december 2005 - 17:11

Het wordt nog erger...

Amsterdam

Een reiger waagt zich donderdagmiddag op glad ijs, om op de deels bevroren Amstel de jacht te openen op zijn lievelingsgerecht vis. Het viel voor de vogel niet mee om met beide poten op het ijs te blijven staan. Een klein wak zorgde ervoor dat de vogel even uit balans raakte waardoor zijn poten bijna in de knoop zaten.

Hoe de vogel morgen aan zijn maaltijd zal komen is nog maar de vraag. Vrijdag geeft het KNMI in de Bilt een Weeralarm af. Het KNMI verwacht vrijdag en zaterdag 70% kans op een weeralarmsituatie met sneeuw en later ijzel.
Een brede zone met sneeuw en ijzel trekt vanaf vrijdagmiddag tot zaterdagochtend van zuidwest naar noordoost over het land.

Daarbij staat een krachtige, langs de kust harde zuidoosten wind die aanleiding kan geven tot een sneeuwstorm.
Vooral verkeer zal hier rekening mee moeten houden. Maar ook de eenzame reiger zal voor de komende dagen een meer beschut stekje moeten opzoeken.

Rijkswaterstaat adviseert mensen de weersvoorspelling en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden. Weggebruikers dienen rekening te houden met een langere reistijd. Rijkswaterstaat zal bij ongevallen zijn verkeersinspecteurs inzetten om verkeershinder en stremmingen op te lossen. Daarnaast zal Rijkswaterstaat via de media voor actuele informatie over files, ongevallen en omleidingsroutes.

Rijkswaterstaat, uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, houdt de situatie scherp in de gaten. Op ongeveer 70 plaatsen in Nederland liggen silo’s vol met tonnen zout. Rijkswaterstaat strooit het zout preventief: enkele uren voordat het echt koud wordt rijden honderden strooiwagens zout uit over de wegen. Hiermee wordt zo veel mogelijk voorkomen dat het glad wordt. Het ’droge’ zout wordt vermengd met een zoutoplossing zodat het beter over het asfalt verspreid kan worden maar ook langer blijft liggen.

Mocht het in heel Nederland glad worden, dan worden door de wegbeheerder 500 strooiwagens ingezet. Op sommige plaatsen werkt Rijkswaterstaat samen met provincie en gemeenten. Tot en met maart kan het glad worden op de Nederlandse wegen. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen periode al veelvuldig gestrooid.
Provincie:
Tag(s):