woensdag, 16. november 2005 - 13:25

Hiddink met Aussies naar het WK

Australië heeft zich ten koste van Uruguay voor het eerst in ruim dertig jaar geplaatst voor het WK. De ploeg van Guus Hiddink maakte in het Telstra Stadium in Sydney de 1-0 nederlaag van zaterdag in Montevideo ongedaan. Door een doelpunt van Bresciano waren beide landen na negentig minuten volstrekt in evenwicht.

In de verlenging werd niet gescoord, waarna de Aussies zich in de allesbeslissende penaltyreeks het koelbloedigst toonden. Held van de dag werd keeper Mark Schwarzer. Hij was in de reguliere speeltijd onpasseerbaar en stopte ook nog eens twee strafschoppen.

Opvallend genoeg had Hiddink de intentie om Schwarzer voor de elfmeterserie te vervangen door penaltykiller en voormalig Roda JC-doelman Zeljko Kalac (AC Milan). Door een blessure van oud-Feyenoorder Brett Emerton in de verlenging zag de Varsevelder zich echter genoodzaakt zijn derde wissel te gebruiken en kon zijn plannetje niet doorgaan. Achteraf maar goed ook, want Schwarzer stopte meteen al de eerste Uruguyaanse strafschop van Dario Rodriguez. Even leek het toch weer mis te gaan voor The Socceroos - toen aanvoerder Mark Viduka de vierde Australische penalty naast schoot - maar meteen daarop pakte Schwarzer de inzet van Juve-aanvaller Marcelo Zalayeta. Vervolgens schoot invaller John Aloisi het elftal van Hiddink definitief naar Duitsland.

Op de overwinning van Australië viel weinig af te dingen. Uruguay was duidelijk gekomen om de voorsprong uit het heenduel te verdedigen. Het leverde een bikkelharde, vermakelijke, maar weinig hoogstaande wedstrijd op, waarin het gespannen thuisland de bovenliggende partij was. Desondank kropen de geelgroenen in de slotfase van de verlenging een paar keer door het oog van de naald. Tony Vidmar (NAC) en Jason Culina (PSV) speelden de gehele wedstrijd mee.

Door de plaatsing is Hiddink voor de derde keer coach van een WK-deelnemer. Eerder leidde hij Oranje ('98) en Zuid-Korea ('02) naar de halve finale. Australië kwalificeerde zich in 1974 voor het laatst voor de eindronde van het wereldkampioenschap. Saillant detail, ook toen werd het WK in (West-)Duitsland gehouden.
Categorie:
Tag(s):