zaterdag, 24. december 2005 - 14:08

Historisch schip maakt slagzij

Zaandam

Een historisch plezierschip is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor driekwart onder water komen te liggen aan de scheepswerf in Zaandam. Het betreft een driedeks schip uit 1915.

Waarom het schip plotseling is gezonken is nog niet duidelijk, maar er wordt gedacht aan een lek, volgens een politiewoordvoerster. De scheepswerf waar het schip lag, is gedurende de nacht afgesloten.

Rond 09.00 uur werd de brandweer gealarmeerd, die een inspectie op het 60 meter lange schip heeft uitgevoerd. De boot lag sinds 29 november in het dok van de haven. Politie en brandweer gaan er niet vanuit dat er geen mensen op de boot aanwezig zijn geweest. Bij inspectie van de bovenste twee dekken werd niemand aangetroffen.

Er is geen olie vrijgekomen, maar voor de zekerheid heeft de brandweer een barrière rondom het schip opgeworpen om mogelijke verspreiding van olie bij een lekkage tegen te gaan.

Wanneer het schip geborgen gaat worden is nog niet duidelijk. Rijkswaterstaat en de milieupolitie Zaanstreek zijn belast met de bergingswerkzaamheden van het historische schip.

Het schip zou binnenkort gerestaureerd worden. Na restauratie zou het weer gaan varen op de driehoek Hoorn-Enkhuizen-Medemblik.
Provincie:
Tag(s):