dinsdag, 30. augustus 2005 - 13:32

Historische terugblik Grand Prix Italië

Sinds begin jaren ‘20 wordt er geracet op het beroemde Autodromo Nazionale Monza. Het circuit ligt in het Parco di Monza, vlak bij Milaan. Komend weekend wordt er de 56e Grand Prix van Italië verreden. Op één enkele uitzonderingen in Imola (1980) na zijn alle Italiaanse Grand Prix in Monza verreden.

Het circuit bestond vroeger uit een Grand Prix circuit en een oval. De contouren van de oval zijn tegenwoordig nog steeds te herkennen, maar hier kan niet meer op geracet worden.

De Grand Prix op Monza wordt ieder jaar, zonder een enkele uitzondering!, verreden in september. Het circuit is regelmatig aan verbouwingen onderhevig geweest. Zo ook enkele jaren geleden, toen de chicane na startfinish is aangepast. De verbouwingen worden vaak uitgevoerd in het kader van de veiligheid, maar helaas zal Monza nooit tot de veiligste banen gaan behoren. Zo liet onlangs ook Michael Schumacher zich uit over de te hoge snelheden op sommige stukken van het circuit.

Vele grote namen in de Formule 1 wereld hebben op Monza een tragische dood gevonden. Zo crashte Jimmy Clark en Jochen Rindt er. De laatste is in datzelfde jaar, 1970, nog postuum tot wereldkampioen gekroond. In 1978 vind een andere Lotus coureur de dood op Monza. De Super Zweed Ronnie Peterson laat bij een tragische startcrash het leven. Peterson had en heeft nog steeds vele fans over de hele wereld.

Het snelheidscircuit is echter geliefd bij vele coureurs en vooral bij de fans van Ferrari. Net als in Imola ziet het hier ook weer rood van de Ferrari vlaggen en zelfs de organisatie weet niet altijd een neutrale positie in te nemen. De voorliefde voor Ferrari is gewoon te groot. Ook de coureurs van “de roden� worden nooit vergeten. Zo zijn Jean Alesi en Eddie Irvine er ook luid toegejuicht op het podium, zelfs toen zij niet meer voor Ferrari reden.

Vorig jaar in het door Ferrari gedomineerde seizoen leek de succesreeks in Monza te staken. Barrichello vertrekt van pole position met regenbanden op een opdrogende baan. De eerste twee ronden profiteert hij, maar al snel moet hij binnen om te wisselen naar droogweer banden. En teamgenoot Schumacher? Die rijdt in de eerste ronden even naast de baan, maar heeft zich al weer teruggevochten naar plaats twee. En ook Barrichello weet sterk terug te komen en zelfs de race te winnen. Met Schumacher op plaats twee. Achter de Ferrari’s finishen Button en Sato in de BAR op plaats drie en vier. De beste McLaren is David Coulthard op plaats zes en Renault finisht helemaal niet in de punten.

Dit jaar zal de uitslag waarschijnlijk helemaal anders zijn. Ferrari-teambaas Jean Todt heeft de fans al gewaarschuwd dat ze niet te veel moeten verwachten. En ook BAR is dit seizoen niet zo sterk als vorig jaar. Maar in Italië mag men een Ferrari nooit onderschatten. De race wordt verreden over een afstand van 306,720 kilometer in 53 ronden.

Wist u dat?
- Op Monza de snelste race ooit is verreden. In 1970 wint Peter Gethin met een gemiddelde snelheid van 242 km/uur. Pas in 2003 wordt dit record door Michael Schumacher verbeterd naar 247 km/uur.
- In 2004 de gemiddelde snelheid van de winnaar 244,374 km/uur bedroeg. Barrichello won in een tijd van 1:15m14s448.
- Na het verbouwen van Hockenheim, Monza het enige echte hoge snelheidcircuit is op de Formule 1 kalender.
- In 1988 wint McLaren alle Grand Prix’. Behalve Monza deze wordt natuurlijk gewonnen door… Ferrari.
- Deze zege een emotionele één-twee was voor Gerhard Berger en Michele Alboreto, slechts één week na het overlijden van Enzo Ferrari.
- Juan Pablo Montoya zijn eerste Grand Prix heeft gewonnen op Monza.
- De bocht waar wereldkampioen Alberto Ascari in 1955 het leven liet nu zijn naam draagt.
- Niki Lauda in 1976 op Monza terugkeerde na zijn afschuwelijke ongeluk op de Nürburgring en meteen vierde werd.
- Michael Schumacher in 1991 hier zijn debuut maakte voor Benetton-team.
- Ralf Schumacher in 2004 voor de tweede achtereenvolgende maal de Grand Prix op Monza mistte. In 2003 was hij afwezig door een crash tijdens trainingen en 2004 vanwege zijn crash op Indianapolis.
Categorie:
Tag(s):