woensdag, 20. april 2005 - 13:29

Historische terugblik Grand Prix San Marino

Bij het horen van de naam Imola denken veel Formule 1 fans terug aan Ayrton Senna. Hij wint de race drie keer. In 1994 start hij er zijn laatste race.

De Grand Prix van Imola 1994 is het meest dramatische Formule 1 weekend van de afgelopen twintig jaar. In de trainingen op vrijdag gaat het al ernstig mis met Rubens Barrichello. In zijn Jordan vliegt hij met 240kmh bijna het hekwerk over. Barrichello wordt zwaar toegetakeld naar het ziekenhuis vervoerd, maar het ongeluk heeft voor hem geen ernstige gevolgen.

Een dag later gaat het wél heel erg mis. Roland Ratzenberger verliest met een snelheid boven de 300kmh een deel van zijn voorvleugel en botst frontaal in een muur. Reddingswerkers proberen hem nog te redden, maar Ratzenberger is kansloos en overlijdt dezelfde dag.

Een dag later vertrekt Ayrton Senna, zwaar aangeslagen door het ongeluk, voor de laatste keer van pole position. Na enkele ronden gaat het weer mis, nu is het Senna, hij gaat met hoge snelheid onbestuurbaar rechtdoor in de Tamburello bocht. Senna overleeft de klap niet.

Na het donkere jaar 1994 is er veel veranderd in de Formule 1, waardoor de sport stukken veiliger is geworden. Door deze aanpassing kunnen de coureurs hun weekend in Imola weer positief ervaren. Iemand voor wie Imola altijd een hoogtepunt in zijn carrière zal blijven is Heinz Harald Frentzen, hij wint er in 1997 zijn eerste race.

Na vier seizoen bij de stabiele middenmoter Sauber kan Frentzen eind 1996 eindelijk de overstap naar Williams maken. Frank Williams is al enkele jaren gecharmeerd van de Duitser en weet hem nu eindelijk te strikken. Het seizoen begint echter niet erg voortvarend voor Frentzen. De eerste drie races van het seizoen 1997 weet hij geen punten te behalen, Imola zorgt echter voor een positieve wending.

Frentzen begint de race op de tweede plaats, achter teamgenoot Jacques Villeneuve en voor Michael Schumacher, die hem kort na de start inhaalt. Het drietal blijft strijden om de koppositie. Frentzen gaat van de drie als laatste naar de pit en na de pitstopserie is de volgorde omgedraaid. Villeneuve moet door technische problemen afhaken, maar Schumacher blijft hem onder druk zetten.

Frentzen weet de koppositie echter vast te houden en wint met een ruime seconde voorsprong zijn eerste Formule 1 race en snoert alle critici de mond. Helaas voor Frentzen mocht deze zege niet de grote omslag zijn. In de wereldtitelstrijd dat seizoen kan hij geen rol spelen en het blijft bij deze ene zege dat seizoen.

Vorig jaar was Imola wederom het toneel van een positieve prestatie. Het BAR team scoort haar eerste pole position met Jenson Button. De Brit bindt nog wel de strijd aan met Michael Schumacher, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, zijn beste prestatie tot nu toe. Juan Pablo Montoya wordt derde in zijn Williams.

De eerste race van het seizoen in Europa wordt verreden over 62 ronden van 4,933 kilometer.

Wist u dat?...
- De Grand Prix van Italië in 1980 de enige Grand Prix van Italië is die niet op Monza is verreden.
- Er op het circuit van Imola een standbeeld staat van Ayrton Senna.
- Nigel Mansell in 1995 hier voor het laatst de finish haalt in een Formule 1 race, n.l. een tiende plaats in een McLaren.
- Jos Verstappen in 1996 een monteur omver rijdt tijdens zijn pitstop bij het team van Arrows.
- Giancarlo Fisichella in 1997 hier zijn eerste WK-punten behaald met een vierde plaats in een Jordan.
- Hier in 1998 massaal met de zogenaamde X-wings wordt gereden. De extra vleugels moesten zorgen voor meer downforce, maar verdwenen al weer vrij snel uit de Formule 1.
- Ralf Schumacher hier in 2001 zijn eerste race wint.
- Deze zege in een Williams met Michelin banden de eerste zege voor Michelin in zeventien jaar betekende.
- De volledige naam van het circuit is Autodromo Enzo e Dino Ferrari.
- Het circuit oorspronkelijk is vernoemd naar de overleden zoon van Enzo Ferrari, Dino Ferrari. Hij overleed in 1956.
- In 1988 na het overlijden van Enzo Ferrari zijn naam aan het circuit is toegevoegd.
- Imola en Interlagos de enige twee circuits op de Formule 1 kalender zijn die linksom worden gereden.
- Ferrari tussen 1983 en 1999 geen één overwinning scoorde op Imola.
- Alain Prost in 1991 tijdens de opwarmronde van de baan af gleed!
- Dit nog niet het ergste was. Hij reed op dat moment ook nog in een Ferrari.
- Ex-wereldkampioen Mika Hakkinen zijn eerste punten scoorde tijdens de Grand Prix van Imola in 1991.
- Er dit jaar drie Italianen aan de start staan in Imola, Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli en Vitantonio Liuzzi.
Categorie:
Tag(s):