dinsdag, 3. mei 2005 - 16:16

Historische terugblik Grand Prix Spanje

In 1951 wordt voor het eerst de Grand Prix van Spanje verreden op het circuit van Pedralbes in Barcelona. Via de circuits van Jarama, Montjuich Park en Jerez komt de Spaanse Grand Prix in 1991 op Circuit de Catalunya nabij Barcelona terecht.

Het circuit staat nog steeds bekend als een van de betere circuits in de Formule 1. De voorzieningen zijn er goed. Het circuit wordt daarom door de teams ook veel gebruikt voor testwerk. Omdat haast alle teams op dit circuit testen worden tijdens deze race de verhoudingen duidelijk zichtbaar.

In 2003 reed Fernando Alonso er de tot dan toe beste race van zijn leven. Hij pakte dat seizoen al pole position in Maleisië en werd er derde, net als in knotsgekke Grand Prix van Brazilië, die werd gewonnen door Giancarlo Fisichella in de Jordan.

De Grand Prix van Spanje lijkt, voor de dat seizoen sterke Alonso, zíjn race te worden. Hij start vanaf plaats drie, achter de Ferrari’s. Hij kan nog wel met Schumacher strijden, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, achter de Duitser in zijn nieuwe F2003-GA. Vanaf dat moment heeft Alonso de harten van de Spanjaarden gestolen en trekken er ieder jaar meer mensen naar het circuit om de jonge Spanjaard aan te moedigen. Het hele circuit is versierd met blauw-gele vlaggen (vlag van zijn geboortestreek) om Alonso te steunen.

Nu is Alonso, in tegenstelling tot twee jaar geleden, niet meer de man die aan het jagen is, maar degene die aangevallen wordt. Met drie overwinningen uit vier races is hij dit jaar de grote favoriet voor zijn thuiszege. Maar Schumacher, de winnaar van de afgelopen vier jaar, heeft in Imola al wel aangetoond weer op snelheid te zijn. Alonso weet dus met wie hij rekening moet houden.

Vorig jaar werd de race gewonnen door Michael Schumacher, gevolgd door zijn Ferrari teamgenoot Rubens Barrichello. Jarno Trulli werd derde in de Renault. Alonso belandde net buiten het podium op plaats vier.

Circuit de Catalunya is ook een circuit waar de echte Formule 1 fans uit de wereld samenkomen. Er bevinden zich niet alleen Tifosi, met hun Ferrari vlaggen, of in het oranje getooide Nederlanders. Maar doordat er voor veel Zuid-Amerikanen geen taalbarrière is zie je ook veel Montoya en Barrichello fans. Een bonte mix met echte Formule 1 fans uit alle hoeken van de wereld. De Grand Prix van Spanje zal worden verreden over 65 ronden van 4,730 kilometer en het is er meestal zonnig en warm weer.

Wist u dat…
- Fernando Alonso de eerste Spanjaard is die ooit een Grand Prix gewonnen heeft. (Hongarije 2003)
- Er nog nooit een Spanjaard wereldkampioen Formule 1 is geworden.
- Er in 1975 vijf toeschouwers zijn omgekomen bij de race toen Rolf Stommelen een vleugel verloor.
- Dit meteen de laatste Grand Prix van Spanje in Montjuich Park was.
- De Grand Prix van Spanje in 1986 op Jerez een van de meest “close finishes� in de formule 1 was. Senna versloeg Mansell met 0.014 sec.
- Spanjaard Pedro de la Rosa testcoureur is bij McLaren.
- De la Rosa dit seizoen Montoya mocht vervangen in Bahrein en meteen vijfde werd.
- David Coulthard in 2000 de Grand Prix rijdt enkele dagen nadat hij een helikopter ongeluk heeft overleefd, waarbij de twee piloten omkomen. Hij wordt tweede achter teammaat Hakkinen.
- In 1995 rijdt Nigel Mansell in Spanje zijn laatste Formule 1 race in een McLaren. Hij zet de auto halverwege aan de kant en noemt de auto:�impossible to drive�.
Categorie:
Tag(s):