dinsdag, 24. mei 2005 - 20:06

Historische terugblik Grand Prix van Europa

Dit jaar wordt voor de vijftiende maal de Grand Prix van Europa verreden. Sinds 1999 vind deze onafgebroken op de Nürburgring plaats. Het circuit heeft in het verleden regelmatig de Grand Prix van Duitsland georganiseerd op de beruchte tweeëntwintig kilometer lange Nord-schleife. Dit circuit was zo moeilijk en gevaarlijk dat het al snel de naam “groene hel� kreeg.

Het is een circuit voor de grote namen, Fangio en Stewart hebben er het record met drie overwinningen. Na het beruchte ongeluk van Niki Lauda in 1976, waar hij ternauwernood aan de vlammenzee kan ontsnappen, is het circuit een tijd lang van de kalender. In 1984 keert het terug als de Grand Prix van Europa op de toen vier kilometer lange Süd-schleife. Het circuit is veel veiliger, maar de charme is weg.

Niet alle Grand Prix’ van Europa zijn op de Nürburgring verreden. In 1983 en 1985 is hij op Brands Hatch. In 1993 wordt de race verreden op Donington Park, volgens velen de beste race van Ayrton Senna ooit. In 1994 en 1997 heeft Jerez de eer gehad de Europese Grand Prix te organiseren. Op de Süd-schleife wordt echter niet alleen de Grand Prix van Europa verreden, er is ook twee maal de Grand Prix van Luxemburg verreden, 1997 en 1998. Met deze kunstgrepen weet men al jaren een tweede Grand Prix naar, “Schumacher gekke� Duitsland te halen.

Sinds 1995 zijn de Duiters de race dus niet meer kwijt geraakt. 1999 is één van de meest opmerkelijkste race verreden op dit circuit. In de stromende regen vallen de toppers één voor één uit en weet het nog jonge Stewart team met Johnny Herbert haar eerste en enige race te winnen. Jacky Stewart heeft de race dus als coureur en als teambaas gewonnen! Jarno Trulli wordt tweede in een Prost en Rubens Barrichello completeert het podium eveneens in een Stewart. Op een zesde plaats komt Marc Gene binnen in een Minardi, ook toen al een zeldzame prestatie.

Vorig jaar was de Grand Prix van Europa een goede weerspiegeling van het hele seizoen. Michael Schumacher en Rubens Barrichello worden er één en twee in hun Ferrari gevolgd door Jenson Button in de BAR. Jarno Trulli en Fernando Alonso missen in hun Renault net het podium. Fisichella, Webber en Montoya pakken de laatste punten.

De race wordt verreden over 60 ronden van 5,148 kilometer. Michael Schumacher is recordhouder op de Süd-schleife met vier overwinningen. Een vijfde overwinning zou het Ferrari team dit jaar weer hoop op de titel kunnen geven.

Wist u dat…?
- Jacques Villeneuve zijn eerste Grand Prix won op de Nürburgring, 1996.
- Rubens Barrichello in 2002 mocht winnen nadat hij in dat zelfde jaar in Oostenrijk de zege aan Schumacher moest laten.
- De Nürburgring na Spa-Francorchamps het meest dichtbij gelegen circuit is voor het Nederlandse publiek.
- De Nürburgring ooit uit 172 bochten bestond.
- Vitantonio Liuzzi hier vorig jaar in de Formule 3000 volgens hem zijn “shittest race of the year� reed.
- Hij het dit jaar nog een keer mag proberen, maar nu in een Red Bull Racing Formule 1 wagen.
- Ralf Schumacher in 2003 de race op de Nürburgring heeft gewonnen.
- Na Michael Schumacher, Juan Manuel Fangio de meeste punten heeft weten te behalen op de Nürburgring, namelijk 39.
- Ferrari op dit circuit ruim aan kop gaat wat het aantal overwinningen betreft, 13 tegen vier overwinningen van Brabham en drie voor Williams en McLaren.
Categorie:
Tag(s):