dinsdag, 17. mei 2005 - 23:47

Historische terugblik Grand Prix van Monaco

Het begin van het seizoen werd overheerst door Renault. Zes podiumplaatsen, waarvan vier overwinningen. In San Marino liet McLaren al zien zeer snel te zijn en in Spanje kwam het definitieve bewijs. Ook McLaren doet dus mee om de overwinning.

Maar in Monaco is niets zeker, als er in het Formule 1 seizoen één race anders is dan alle anderen, dan is het Monaco. Alle Grand Prix in het seizoen zijn meer dan 300 kilometer, de race in Monaco gaat over 260,520 kilometer. Tijdens een ‘normale’ Grand Prix hebben de teams achter de pitstraat een paddock om hun materiaal weg te zetten en werkzaamheden te verrichten. In Monaco vouwen de teams zich over elkaar heen en wordt iedere beschikbare vierkante meter opgevuld.

Vorig jaar won Jarno Trulli in een Renault er zijn eerste en tot nu toe enige Grand Prix, op de hielen gevolgd door de dit jaar afwezige Jenson Button. Omdat in Monaco alles anders is kan het in dit ministaatje dus ook gebeuren dat een volledige buitenstaander de race wint. Het mooiste voorbeeld hiervan is nog steeds de overwinning van Olivier Panis in 1996.

De Grand Prix van 1996 is de meest sensationele van de afgelopen tien jaar. Olivier Panis is ’s morgen de snelste in de warm-up en vertrekt ’s middags van de veertiende startplaats. Nog niemand vermoed op dat moment een mogelijke overwinning voor de Fransman. Er gebeurt vreselijk veel. Door een regenbui gebeuren er verschillende ongelukken en valt de ene na de andere coureur uit. Aan het einde rijden er nog maar vier rond. Panis rijdt op kop gevolgd door David Coulthard, Johnny Herbert en Heinz Harald Frentzen. Na twee uur wordt de race afgevlagd en Panis gaat als winnaar over de streep. Het is eerste overwinning voor het team van Ligier sinds de Grand Prix van Canada 1981, gewonnen door Jacques Laffite. Naast deze zege scoort Panis dat seizoen nog slechts drie punten, wat wel aangeeft hoe bijzonder deze overwinning is.

Wist u dat?
- Michael Schumacher niet alle records in handen heeft.
- Ayrton Senna namelijk de meeste overwinningen in Monaco heeft, zes stuks.
- Schumacher dit record kan evenaren omdat hij op vijf overwinningen staat.
- Ook Graham Hill vijf overwinningen heeft behaald in Monaco.
- De Grand Prix sinds 1955 onafgebroken op de kalender staat
- Monaco heel vaak voor verrassingen zorgt. Zeker als het regent!
- Monaco de langzaamste bocht in de Formule 1 heeft, de Loews hairpin.
- Alberto Ascari de enige is die ooit in de haven terecht is gekomen na een crash.
- Hij ook weer door duikers uit zijn Lancia gehaald wordt en de duik overleefd.
- Hij twee weken later om het leven komt tijdens een test ongeluk op Monza.
- Jenson Button in 2003 de race ook al heeft gemist door een vreselijke crash in de trainingen.
- McLaren het meest succesvolle team is in Monaco met 12 overwinningen.
Categorie:
Tag(s):