zaterdag, 8. oktober 2005 - 22:46

Hoe tevreden zijn Nederlanders met hun seksleven?

Utrecht

Hoe tevreden zijn Nederlandse mannen en vrouwen met hun relatie? En met hun seksleven? Bestaat de gelukkige single? Welke seksuele voorkeuren hebben mensen? Hebben Nederlanders werkelijk zoveel problemen met het seksueel functioneren als alle aandacht voor erectiestoornissen ons wil doen geloven? Hoeveel komt het voor dat mensen tegen hun zin seks hebben? Wie maken gebruik van de erotische mogelijkheden van het internet? Wie wel, wie niet?

Deze en vele andere vragen hopen de onderzoekers te kunnen beantwoorden nadat duizenden Nederlanders een speciale vragenlijst hebben ingevuld. Om te weten te komen welke ideeën, gewoonten en problemen er leven , start de Rutgers Nisso Groep eind oktober met een grootschalig onderzoek onder de volwassen Nederlandse bevolking.

Voor het verkrijgen van respondenten wordt gebruik gemaakt van een panel, waarbij gezorgd wordt dat zoveel mogelijk verschillende mensen meedoen: mannen en vrouwen van alle leeftijden, uit alle delen van het land, van alle geloofsovertuigingen en etnische achtergronden, en of ze nu problemen hebben op het terrein van seksualiteit en voortplanting of juist niet. Volledige anonimiteit wordt uiteraard gegarandeerd. Niemand komt te weten of iemand heeft meegedaan of wat hij of zij ingevuld heeft. De resultaten van het onderzoek zijn eind 2006 bekend.
Een dergelijk bevolkingsonderzoek is voor het laatst gedaan in 1995 ("Seksualiteit in Nederland", Van Zessen en Sandfort). De focus van het toenmalige onderzoek lag op veilig vrijgedrag. Het unieke aan het huidige onderzoek is dat er onderwerpen aan bod komen die nooit eerder in een bevolkingsonderzoek zijn aangekaart, zoals de tevredenheid met je relatie, seksuele tevredenheid, kinderwens en problemen daarbij en seksueel geweld.

De Rutgers Nisso Groep voert dit onderzoek uit in opdracht van het Ministerie van VWS. Doel van het onderzoek is ook om te kijken of er een kloof zit tussen de problemen die mensen hebben en de daadwerkelijke hulpvragen op die terreinen.
Categorie:
Tag(s):