zaterdag, 5. februari 2005 - 15:32

Hoekse Waard toch natuurgebied

Den Haag

De Hoekse Waard wordt alsnog aangewezen als Nationaal Landschap. Dat schrijft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wilde aanvankelijk een bedrijventerrein van 300 hectare in de Hoekse Waard bouwen. Dekker noemt de bouw ‘nodig en van nationaal belang’, maar is nu toch gezwicht voor de wensen van de Kamer. Door de aanwijzing is het gebied beter beschermd tegen de oprukkende verstedelijking van de Randstad.

Minister Dekker wil een bedrijventerrein ter ondersteuning van de Rotterdamse haven. De Tweede Kamer zag liever een uitbouw van maximaal 180 hectare van het ‘droge’ havengebied. Onder druk van de Kamer wordt het terrein aanzienlijk kleiner. Volgens de bewindsvrouw is een uitbouw van 180 hectare in elk geval nodig. Daarvan komen er 60 in de Hoekse Waard.

Dekker zal hiervoor de nota Ruimte aanpassen. Volgens de minister wordt een zo groot mogelijk deel van de Hoekse Waard als nationaal landschap aangewezen. De begrenzing zal afhangen van het bedrijventerrein en de aanleg van de A4-Zuid.

© BON / Foto FBF.NL
Provincie:
Tag(s):