donderdag, 9. juni 2005 - 12:24

Hof van Eden ontruimd

Utrecht

De politie is donderdagochtend begonnen met de ontruiming van het 'Hof van Eden' op het terrein rond Fort Lunet II in Utrecht. Het Hof van Eden, die er een levende zaden- en genenbank had opgezet in de vorm van gewassen en levende dieren, kreeg in januari van de voorzieningsrechter te horen dat de stichting het terrein binnen 3 maanden diende te ontruimen.

De gemeente Utrecht wilde de stichting weg hebben omdat er tegen de gemaakte afspraken in te veel dieren zouden rondlopen en de beesten bovendien verwaarloosd zouden worden.

Het Hof van Eden heeft het fort in bruikleen van de gemeente Utrecht. In de overeenkomst van bruikleen staat dat de gemeente deze overeenkomst mag opzeggen, tenzij dat onredelijk is. Volgens de rechter heeft de gemeente Utrecht een redelijke grond voor de opzegging. Het Hof van Eden heeft namelijk herhaaldelijk de normen met betrekking tot het aantal te houden dieren geschonden en heeft controles van de gemeente tegengehouden door de gemeente de toegang tot het terrein te belemmeren.

De ontruiming zal volgens een gemeentewoordvoerder enkele dagen duren. De dieren die nog het terrein aanwezig waren zullen in overleg met de dierenbescherming worden ondergebracht bij opvangplaatsen zoals kinderboerderijen.

© BON / foto:Menno Bausch
Provincie:
Tag(s):