vrijdag, 20. mei 2005 - 11:46

Hondenbelasting afschaffen

De hondenbelasting moet worden afgeschaft. Dit voorstel oppert VVD-kamerlid Ineke Dezentjé Hamming vrijdag die de hondenbelasting een ‘onzinnige belasting’ vindt. Volgens het VVD-kamerlid schiet de hondenbelasting zijn doel voorbij. Dit komt ondermeer, omdat niet alle gemeenten in Nederland de belasting heffen.

Daarnaast wordt de belasting niet altijd gebruikt waarvoor het bedoeld is, namelijk de bestrijding van de overlast veroorzaakt door de viervoeters. Het geld verdwijnt vaak in de gemeentelijke kas om andere zaken te financieren. Zo geeft het VVD-lid het voorbeeld van de gemeente Rotterdam die dierenartsen heeft gevraagd om hun patiëntgegevens. Door deze gegevens te verstrekken weten de gemeente hoeveel honden er zijn en waar ze verblijven. Volgens Hamming kan dit niet een taak van de dierenarts zijn.

In een afgelopen week verschenen rapport van de Commissie Eenhoorn over gemeentelijke belastingen, werd ook voorgesteld de hondenbelasting af te schaffen. Volgens Hamming zouden de hondeneigenaars zelf de zorg moeten dragen voor de overlast van hun hond, zoals het opruimen van de hondenpoep.

Provincie:
Tag(s):