zondag, 18. december 2005 - 12:08

Honderden vogels dood door olie

Anjum

Bij vogelopvangcentrum de Fûgelspits zijn de afgelopen dagen ruim 60 met olie besmeurde vogels binnengebracht. De vogels zullen eerste een week met rust gelaten worden om aan te sterken alvorens ze schoongemaakt worden. Hoe de dieren besmeurd geraakt zijn is nog niet duidelijk. Vrijdag spoelde er olie aan op het strand van Katwijk en Zandvoort, dezelfde dag werden er besmeurde vogels aangetroffen op Terschelling, Ameland en Vlieland. Inmiddels zijn er ook al enkele honderden vogels dood aangetroffen langs de Friese kustlijn.

De herkomst van de olie is nog onduidelijk. Door de harde wind van de afgelopen dagen heeft Rijkswaterstaat nog geen inspectievluchten kunnen uitvoeren boven de Wadden- en Noordzee. Als de wind gaat liggen zal vandaag wel gezocht worden naar de oorzaak van de olie.

Volgens Gaatske Wiersma van de Fûgelspits zijn de binnengebrachte vogels vooral zeekoeten en alken. Typisch is wel dat de alken vooral langs de Friese kust aanspoelen en de zeekoeten op de eilanden aldus Wiersma.

Inmiddels zijn er al van enkele honderden vogels die dood aangetroffen zijn langs de kustlijn. Het zou hierbij voornamelijk gaan om jan van genten, zwarte zee-eenden en zeekoeten.
Provincie:
Tag(s):