zondag, 6. maart 2005 - 2:59

Hoogtij voor feestneuzen

Wie denkt dat na het Carnaval, het weer rustig wordt in de Zuidelijke provincies heeft het mis. Volgens goed geloof en traditioneel gebruik, volgt het ‘Half Vasten’ feest. Deze dag mag er weer gefeest worden. De helft van de vasten-periode is voorbij. Dit feest wordt niet zo uitbundig gevierd als het Carnaval. Op diverse locaties zijn optochten, waarin de deelnemers net als met het grote feest, verkleed door de straten van de stad lopen.

In Belgisch Limburg wordt deze traditie nog goed in ere gehouden. Gedurende de periode tussen Carnaval en half vasten zijn er in de verschillende dorpen en steden nog optochten.
Neem bijvoorbeeld de plaats Veldtwezelt, even over de grens bij Maastricht. Daar trekken traditioneel praalwagens door de straten van deze kleine stad. Naast de harde muziek en de vele kleuren, wordt er door de deelnemers snoep en ander lekkers naar het aanwezige publiek gegooid. Deze staan met plastic zakken en emmertjes klaar om dit alles op te vangen. Een traditie die in Nederlands Limburg nog maar nauwelijks plaatsvindt.

In Nederlands Eijsden dacht men er anders over en werd enkele jaren geleden een lichtstoet in het leven geroepen. Het idee was hetzelfde als de stoeten in België, maar met een verschil, het tijdstip. Rond half acht in de avond, als het donker is in de straten van Eijsden, trekken de praalwagens met sfeervol licht en harde muziek door de straten van dit Limburgse stadje.
De bezoekers moesten wel de kou trotseren, maar ze kregen er iets moois voor terug.

© BON Foto's en tekst: Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):