zaterdag, 24. december 2005 - 8:34

HSA bestelt lease-treinen voor HSL bij Angel Trains

Utrecht

High Speed Alliance (HSA) heeft vrijdag met de Britse firma Angel Trains een contract getekend voor de huur van 12 locomotieven voor reizigersvervoer op de HSL-Zuid. Daarmee kan de HSL-Zuid in de loop van 2007 in gebruik worden genomen. Als de toelating en certificering van deze locomotieven door de Staat voorspoedig verloopt, evenals de testen met het ERTMS-veiligheidssysteem, dan kan HSA in juli starten met reizigersvervoer op de HSL-Zuid. Om de reizigers te kunnen vervoeren op de HSL, zullen moderne intercity rijtuigen van NS Reizigers worden gehuurd. De tijdwinst tussen Schiphol en Rotterdam zal 20 minuten bedragen en nog eens 20 minuten tussen Rotterdam en Breda/België. Op beide trajecten betekent dit bijna een halvering van de reistijd.

De treinen zullen worden ingezet tussen Amsterdam en Breda. Later, wanneer ook de toelating is geregeld en de overeenstemming met de NMBS is bereikt, zullen de treinen eveneens op het traject Amsterdam/Brussel gaan rijden. (en indien toelating geregeld is en overeenstemming met de NMBS wordt bereikt, tussen Amsterdam en Brussel.)

De oorspronkelijke planning om op 1 april te starten met (op) de HSL (op 1 april) kan niet worden gehaald.

Daarom zal binnenkort in (lijn) overeenstemming met het contract een ‘bindende adviesprocedure’ worden gestart tussen HSA en de Staat.
Provincie:
Tag(s):