vrijdag, 7. januari 2005 - 13:36

Huishoudens meer schulden door minder bezuinigen

Utrecht

Steeds minder Nederlanders bezuinigen op hun uitgaven, ook al zegt meer dan de helft, dat zijn of haar financiële situatie is verslechterd in 2004. De rek lijkt eruit te zijn. Huishoudens maken meer schulden om de eindjes aan elkaar te knopen. Met name de lage inkomens vertonen risicovol gedrag: ruim de helft staat vaker of meer rood, ruim eenderde laat rekeningen liggen en bijna een kwart leent geld. In vergelijking met vorig jaar zijn de verschillen tussen arm en rijk groter geworden.
<BR>Over 2005 zijn huishoudens in vergelijking met het voorbije jaar optimistischer: ´slechts´ 38% denkt er financieel op achteruit te zullen gaan. Dit zijn enkele conclusies uit de Eindejaarsenquête die het NIBUD hield in samenwerking met RTL Nieuws.

55% van alle ondervraagden geeft aan dat zijn of haar financiële situatie slechter is dan vorig jaar. Opvallend is dat er minder is bezuinigd dan in voorgaande jaren. In 2002 en 2003 zei 45% van de respondenten te hebben bezuinigd, in 2004 is dat nog maar 35%. Er valt misschien steeds minder te bezuinigen. Als bezuinigingsposten worden het vaakst genoemd: kleding (11%), de dagelijkse boodschappen en voeding (10%), abonnementen (5%) en vakanties (4%).
Veel respondenten noemen als reden voor de achteruitgang dat alles duurder is geworden en dat het inkomen niet genoeg is meegestegen. 87% zegt dat de prijzen in 2004 gestegen zijn. Daarintegen constateert het NIBUD wel dat Nederlanders in vergelijking met de voorgaande jaren steeds beter de europrijs van bepaalde artikelen in hun hoofd hebben zitten. Vooral bij kleine, vaak gekochte artikelen noemt 67% van de respondenten nu de europrijs. Dat percentage kwam vorig jaar net boven de 50% uit.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):