maandag, 7. maart 2005 - 11:37

IC Weert opent weer haar deuren

Weert

De intensive care afdeling van het St. Jans Gasthuis in Weert is maandag 7 maart weer opengesteld. De IC-afdeling was sinds 18 februari op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gesloten, omdat de kwaliteit van de zorg niet kon worden gegarandeerd. Het St. Jans Gasthuis was hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland waarvan de IC voor onbepaalde tijd werd gesloten.

De voornaamste reden voor sluiting was het gevolg van het feit dat de afdeling anesthesie over te weinig mankracht en vaardigheden beschikte om verantwoord werk te kunnen leveren. De IGZ had verder geconstateerd dat de communicatie tussen de anesthesisten en de longartsen ernstig was verstoord.
Na de sluiting heeft de directie van het ziekenhuis aan een plan gewerkt om de omstandigheden te verbeteren. In dit plan werden de volgende punten opgesteld:
- De eindverantwoordelijkheid voor patiënten op de IC komt in één hand te liggen, en wel bij de intensivist (IC-specialist).
- De specialistische capaciteit op de IC zal worden versterkt.
- Er zijn regels op schrift gesteld over de werkwijze op de IC en de onderlinge communicatie. Stafbestuur en directie zullen toezicht houden op de uitvoering ervan.
- De veranderingen zullen worden begeleid door een gezaghebbende externe intensivist

Door de sluiting van de IC op 18 februari moesten voor vier patiënten vervangende ruimte worden gezocht. Deze werd uiteindelijk gevonden in het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven en in het ziekenhuis in Boxmeer. © BON/Foto: John Peters
Provincie:
Tag(s):