zondag, 6. maart 2005 - 16:37

Iepen fryske kampioenskippen Beljeijen

Joure

Na een tussenliggende periode van 10 jaar is het, door de dikke laag sneeuw die afgelopen woensdag is gevallen, eindelijk weer mogelijk om Kampioenschappen Arresleerijden te houden. Op de drafbaan in Joure is het zaterdag een drukte van belang geweest.

De wedstrijden trokken veel publiek en niet alleen uit Friesland, de mensen kwamen uit alle windstreken. In de plaatselijke cafetaria vroeg de eigenaresse zich af of er misschien iets bijzonders in de stad te doen is, zoveel ‘volk’ had ze de laatste tijd niet gezien. De aankondiging van de Kampioenschappen Arresleerijden had ze gemist, vertelt ze.

Het lijkt wel een plaatje uit een oud Hollands prentenboek; pikeurs in klederdracht, en prachtig getooide paarden met een ‘bellentuig’ of een ‘klokkenspel’. Ook met de kou was rekening gehouden; menig pikeur had zijn klompen opgevuld met hooi of stro ter voorkoming van koude voeten.

Om 15.00 uur gingen de wedstrijden van start en in de afvalrace is het de Fries Christiaan van eigenaar Klaas Postma die met de hoofdprijs aan de haal gaat. Hij mag zich terecht ‘Kampioen Beljeien 2005 ’ noemen. © BON / Miranda van der Sloot

Provincie:
Tag(s):