donderdag, 12. mei 2005 - 11:34

Illegale export van mest

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft op dinsdag 10 mei op twee plaatsen in Gelderland en op een plaats in Friesland doorzoekingen verricht, waarbij bedrijfsadministraties in beslag zijn genomen.

Het onderzoek - onder leiding van het Functioneel Parket - is gericht op bedrijven die zich bezig houden met het exporteren van mest zonder vergunning en gezondheidsverklaringen. Hierdoor kunnen mestproducenten en afnemers van mest voorkomen dat hun mestboekhouding aanleiding geeft tot het opleggen van heffingen.

De hoofdverdachte is een intermediair in mest. De AID kwam de zaak op het spoor door de analyse van de mestboekhouding van de bedrijven en een aantal recent uitgevoerde controles van transporten. Het onderzoek in deze zaak zal nog enige tijd duren.
In oktober 2004 werd door de AID op drie plaatsen in Gelderland en Utrecht ook doorzoekingen verricht in het kader van een onderzoek door de Duitse autoriteiten naar een andere mestintermediair en mesttransporteur die vermoedelijk op soortgelijke wijze de betreffende regelgeving ontduiken. Om verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen, is de export van mest én het transport van dieren aan diverse regels gebonden. Het opsporen van overtredingen bij de export van mest heeft een hoge prioriteit bij de AID.
Provincie:
Tag(s):