zaterdag, 5. november 2005 - 19:55

Imposant schouwspel

Glane

De bijzetting van aartsbisschop Cicek van de Syrisch-Orthodoxe kerk was een imposant schouwspel om te zien. De dode kerkvorst werd zittend op een stoel door duizenden rouwenden gedragen waarna er nog een kerkdienst van drie uur volgde. Taferelen die we alleen kennen uit de bijbel, tussen de groene Twentse weilanden een paar kilometer buiten Enschede.

Ruim 10.000 Syrisch-Orthodoxe gelovigen waren afgekomen op de rouwdienst die op suroyo-tv live werd uitgezonden in 82 landen. Ordelijke mensen vrijwel allemaal in het zwart gekleed, netjes luisterend naar de politie en hun eigen ordedienst. Als om 11.30 uur het dode lichaam van het klooster door de menigte naar de kerk wordt gedragen breekt het gezang en gejoel los.

Voorafgaand trekt een kleurrijke imposante stoet van priesters, bisschoppen en andere hoogwaardigheidsbekleders voorbij. Alleen Oosterse chaotische taferen voor de ingang van de kerk zoals we ze op TV kennen. In de kerk volgt een waardige en mooie uitvaartdienst voor Cicek. Kardinaal Simonis buigt zowaar voor de Aartsbisschop waar hij groot respect voor had.

Buiten volgen de duizenden trouw 3 uur lang de televisiebeelden op schermen. Soms klinkt er applaus in de kerk door. De dode wordt na afloop in het mausoleum onder in de kerk met stoel en al zittend bijgezet. Met het gezicht naar het oosten zoals het hoort. De familieleden strooien wat zand uit hun geboorteland in zijn tombe. Een bouwvakker metselt een muurtje in het graf waarna de grafsteen ervoor wordt gezet.

De rouwenden druppelen weer langzaam af naar de 80 bussen die hun weer terug naar de omliggende parkeerplaatsen brengen. Het wordt al schemerig, het einde van een gedenkwaardige dag nadert.

Bekijk ook onze imponerende reportage van de bijzetting.

tekst en fotos': Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):