zondag, 26. juni 2005 - 10:45

Imposante zeilschepen als publiekstrekker

Lelystad

Zaterdag 25 en zondag 26 juni vindt in de Bataviahaven in Lelystad, voor de negende keer het Hydron Waterfestival plaats. Nog meer dan voorheen is het de moeite waard een weekend in en rond de Bataviahaven door te brengen. Het programma zal dit keer overvol zijn.

De eerste editie van het Hydron Waterfestival trok in 1996 circa 7.500 bezoekers; dit jaar worden, verdeeld over twee dagen, 40.000 mensen verwacht in en rond de Bataviahaven.

Een groot deel van de bezoekers komt met eigen vervoer, maar een nog groter deel daarvan komt met de eigen boot; ook omdat de ligplaatsen in de Bataviahaven dit weekend gratis zijn.

Eén van de grotere publiekstrekkers van het Hydron Waterfestival vormen sinds jaar en dag de imposante zeilende driemasters als de Abel Tasman, de Liefde en de tedemaeght. Daar komt dit jaar het nieuwe schip De Soeverein bij, een volledig dwarsgetuigd zeilschip.
Op zondag kan het publiek met deze schepen korte en langere vaartochten maken.

Op zaterdagavond 25 juni werd het Classic FM Bataviaconcert gegeven. Op een ponton van 50x11 meter dat in de haven wordt afgemeerd is het podium opgebouwd.
Het is geen openluchtconcert geworden; op het geheel werd een tent gebouwd zodat de musici en het publiek droog bleven bij eventueel slecht weer. Gelukkig is het zaterdag droog gebleven zodat ook veel publiek buiten konden genieten van het prachtige concert.

Natuurlijk ontbreken het Bungyroeien en de Shantykoren niet aan het festival. Beiden zijn grotendeels verantwoordelijk voor de kenmerkende sfeer. Er nemen meer dan 10 shantykoren deel aan het Waterfestival. Op zondag is het Bungyroeien traditiegetrouw de grote publiekstrekker die voor veel hilariteit zorgt.

Het vlakbij gelegen Batavia Stad Outlet Shopping staat dit weekend eveneens volledig in het teken van het Waterfestival.
Provincie:
Tag(s):