zondag, 3. april 2005 - 11:08

Infraroodverlichting helpt

Bijna de helft van de ongelukken gebeurt 's avonds. Verblind worden door een tegenligger of slechte verlichting spelen een grote rol. Infraroodverlichting maakt daar een einde aan. Het klinkt ongeloofwaardig, maar 40 procent van alle ongelukken gebeurt 's avonds. Met name wanneer het weer slecht is ben je als automobilist snel verblind door de koplampen van een tegenligger. Regendruppels op de voorruit en donker weer zorgen dikwijls voor gevaarlijke situaties.

Hoog tijd dat daar wat op gevonden wordt vond men bij DaimlerChrysler.

Ruim 100 meter meer zicht
Een infraroodlamp in de koplamp van een auto moet zorgen voor veel meer zicht. Normaal gesproken geven de koplampen van een auto ongeveer 40 meter zicht. Het infraroodzicht is onzichtbaar met het blote oog maar zorgt in combinatie met een speciale camera voor ruim 150 meter zicht. De camera (gemonteerd achter bijvoorbeeld de grille) geeft de signalen door aan een monitor die in de auto gemonteerd is. Op de derde en vierde foto is goed het verschil te zien tussen een blik door de voorruit en een blik op de monitor. De reden van het verschil in camerapositie van de foto´s heeft te maken met het voertuig. In dit geval was er getest met een stadsbus maar het is ook uitermate goed geschikt voor een personenauto.

Geen last van verblinding
Het grote voordeel is dat verblinding voorkomen wordt. Wanneer je een auto tegemoet komt wordt je al snel verblind door de koplampen van je tegenligger. Je rijdt in een zogenaamd ´zwart gat´ waar je meestal goed doorheen komt. De weg loopt immers vaak rechtdoor op zo´n moment, want anders wordt je niet recht van voren verblindt. Het kan echter wel zo zijn dat er een bocht aankomt of dat er iemand loopt of fietst. Zit je in dat zwarte gat dan wordt die verkeersdeelnemer over het hoofd gezien met alle gevolgen van dien.

Productiekansen groot
Bij DaimlerChrysler heeft men gebruik gemaakt van veel bestaande materialen. De infraroodcamera, de TFT-monitor en de kleine extra infraroodlampjes zijn bestaande techniek en daardoor niet extreem duur. Het is daarom ook goed mogelijk om het op productiemodellen toe te gaan passen. Wat veiligheid betreft heeft het in ieder geval een positieve invloed.©BON
Categorie:
Tag(s):