zondag, 9. januari 2005 - 17:27

Inhaalverbod vrachtverkeer

Vinkeveen

Op twee snelwegen in Nederland komen elektronische borden boven de weg met een inhaalverbod voor vrachtwagens. De borden gaan alleen aan als de verkeersdrukte op de weg daarom vraagt. Vanaf maandag 10 januari werkt het systeem op de A2 tussen Abcoude en Maarssen. Later deze maand komt de A2/A76 tussen Grathem en knooppunt Ten Esschen in Limburg er ook bij.

Het gaat hier om een proef van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Voordeel van dit systeem is dat het inhaalverbod kan worden ingesteld als het druk is, ook bijvoorbeeld in het weekend. Tijdens de rustige vakantieperioden hoeft er dan geen inhaalverbod te worden ingesteld. Op deze manier wordt de doorstroming op drukke tijden bevorderd en kunnen vrachtwagens in minder drukke tijden inhalen.

De huidige inhaalverboden werken met zogeheten venstertijden tijdens werkdagen. Vrachtwagenchauffeurs mogen tijdens de spits (van 6.00 tot 10.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur) en op sommige plaatsen van 6.00 tot 19.00 uur niet inhalen. Deze inhaalverboden gelden op alle drukke tweestrooksnelwegen.

De proeven met het dynamische inhaalverbod zijn zowel op een tweestrookssnelweg (Limburg) als op een driestrookssnelweg (Utrecht). Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, meet de effecten op de verkeersveiligheid en doorstroming. De proeven worden medegefinancierd door de Europese Commissie en duren tot eind dit jaar. © BON /fbf.nl
Provincie:
Tag(s):