woensdag, 27. juli 2005 - 12:59

Invalide Charissa gedeeltelijk genezen terug naar huis

Enschede

Op woensdag 27 juli zal Charissa van Rijssen de vrouw die op haar dertiende levensjaar een hersenbloeding kreeg, na een verblijf van 17 maanden in een kliniek in Florida terugkeren in Enschede. Ze is dan gedeeltelijk genezen na een zuurstoftherapie die € 150.000,= heeft gekost. Het is wonderlijk om te lezen wat de vrouw weer kan doen, door middel van een therapie die in Nederland niet eens erkend is en dus ook niet wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

De nu 24-jarige Charissa vertrok eind Februari 2004 voor een zuurstoftherapie naar een kliniek in Fort Lauderdale in Florida. Haar ouders hadden gezien hoe een Belgisch meisje grotendeels was genezen dankzij deze therapie. Er werd een grote geldinzamelingsactie op touw gezet, en met € 120.000,= vertok het gezin naar Amerika.

Nu na 17 maanden kan Charissa weer zelfstandig eten en drinken, ze heeft leren om te staan, ze heeft een goede hoofdbalans, een goede spierontwikkeling, en heeft heeft daardoor dus meer kracht in haar ledematen.
Haar rompbalans is verbeterd waardoor ze in een gewone stoel kan zitten, en ze is veel soepeler in haar spieren.
Deze dingen zijn onmisbaar voor Charissa om straks weer te kunnen staan en lopen.
Ook kan ze alweer wat woorden spreken terwijl ze voor de therapie slechts wat kon brabbelen. Ook kan ze zelfs alweer even zelfstandig staan, maar omdat haar spierweefsel jaren niet gebruikt is gaat dit nog met pijn gepaard.
Maar het grootste nieuws is volgens haar ouders dat ze zelfstandig bruggetjes kan maken op een speelbal.
Verschillende reflezen zijn hersteld, dat komt er op neer dat er nieuwe verbindingen in haar hersens zijn aangemaakt.
Ook begint ze woordjes te vormen en met liedjes mee te zingen.
Haar gezichtsvermogen is duidelijk hersteld, ze kijkt TV met een virtuele bril en kan een film goed volgen. Hierbij toont ze ook duidelijk emoties.

In een uitgebreide nieuwsbrief laat haar moeder weten dat er nog veel meer vooruitgang is, Charissa dolt zelfs al met haar fysiotherapeuten.
Kortom een geslaagd bezoek aan Amerika ondanks de hoge kosten en diverse tegenslagen die de familie heeft ondervonden tijdens hun verblijf.
Meer over dit onderwerp op hun website

©BON/tekst en foto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):