vrijdag, 29. juli 2005 - 10:36

Inzameling vuile luiers fiasco

Zwolle

Na zes weken te hebben geëxperimenteerd met het inzamelen van vuile luiers in twee Zwolse wijken, rest er slechts één conclusie. Zwollenaren zijn kennelijk te lui of onvoldoende gemotiveerd om ook dit afval te scheiden van het overige. In de gemeentelijke proef was uitgegaan van 8000 kilo per maand. Maar de realiteit leert dat nog geen tien procent van het streef-afvalgewicht is gehaald.

Vooral de speciale afvalcontainers bij de diverse kinderdagverblijven en peuterzalen blijft de gemeente verrassen. Na zes weken proefdraaien blijken er relatief grote onderlinge verschillen te bestaan. Peuterzaal Mucha is helemaal gestopt met de speciale inzameling en dat is voor de gemeente een forse streep door de rekening. Naar het hoe en het waarom mogen de ambtenaren slechts gissen.

Het grote voordeel van het speciaal inzamelen van vuile luiers is het recyclen. Per kind bespaart dit hergebruik jaarlijks zes bomen, 8000 liter water en bijna 200 liter energie. Cijfers die er bepaald niet om liegen en de proef van de gemeente verdient daarom alleen al een beter resultaat. Slechts het inzamelen van vuile babydoekjes lijkt aan te slaan. De gemeente Zwolle laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan. Voor het najaar wordt een stevige pr-campagne aangekondigd om op die manier de inwoners alsnog te motiveren voor de speciale luierafvalbakken.

© BON/Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):